Search This Blog

Friday, 24 August 2018

Special Rank Rare PSC Questions Tech zone PSC Join free WhatsApp updates +918893088933 YouTube.com/ Tech Zone PSC


Special Rank Rare PSC Questions
Tech zone PSC
Join free WhatsApp updates
+918893088933
YouTube.com/ Tech Zone PSC

1. With which does the power to extend or restrict the jurisdiction of the High Court rest?
2. ‘Gobar gas’ contains mainly which gas?
3. Which is the biggest Public Sector undertaking in the country?
4. Which rocks is transformed into marble?
5. Which ‘Englishmen was fellow of Gandhiji in South Africa?
6. By which number the quality of gasoline’ sample is determined?
7. Due to bite of mad dog the disease hydrophobia is caused by which virus?
8. Who appoints the Chief Election Commissioner of India?
9. What is the principal reason for the formation of metamorphic rocks?
10. Who said “I therefore want freedom immediately, this very night, before dawn if it can be had”?
11. A temperature at which both the Fahrenheit and the centigrade scales have the same value?
12. With which is the ‘Tennis court oath’ associated?
13. Which is the tax that takes away a higher proportion of one’s income as the income rises?
14. Where is the Sargasso sea located?
15. Who com merited that Cripps Mission was a postdated cheque on a crashing bank?
16. Medicine for epilepsy is obtain from which lichen?
17. Up to howmuch age can the Members of the Union Public Service Commission function?
18. Which type of glass is used for making glass reinforced plastic?
19. Which is the greatest known ocean depth (which lies in the Pacific Ocean)?
20. At which one place did Mahatma Gandhi first start his Satyagraha in India?

Copyright © reserved
Tech Zone PSC

Answer :
1. With the Parliament 2. Methane3. Railways 4. Limestone 5. Polak 6. By its octane number 7. Rabies virus 8.
President 9. Extreme heat and pressure 10. Mahatma Gandhi 11. -40° 12. French Revolution 13. Progressive tax 14.
North Atlantic Ocean 15. Mahatma Gandhi 16. Parmelia 17. 65 years 18. Quartz glass 19. 11,033 m 20. Champaran

Copyright © reserved
Tech Zone PSC

Tuesday, 14 August 2018

English grammar നന്നായി പഠിക്കാം

English പഠിക്കാം 1മാർക്ക്‌ ഉറപ്പിക്കാം

*ഇംഗ്ലീഷിൽ 24 Auxiliary Verbs ഉണ്ട്. അവ ഉപയോഗിക്കുന്ന സന്ദർഭങ്ങളെ കുറിച്ച് മനസ്സിലാക്കി വെച്ചാൽ ആ ഒരു ചോദ്യത്തിൻറെ ഉത്തരം എളുപ്പത്തിൽ കരസ്ഥമാക്കാം. താഴെ പറയുന്നവയാണ് ഇംഗ്ലീഷിലെ 24 Auxiliary Verbs.*

1) Am : using with I in present tesnse

2) Is : Singular subjects in present tense

3) Are : Plural subjects in present tense

4) Was : Singular subjects in past tense

5) Were : Plural subjects in past tense

6) Do : Plural subjects in present tense (Eg : Ladies enjoy watching serial. Enjoy=Do+Enjoy)

7) Does : Singular subjects in present tense (Eg : Water boils at 100 degree C. Boils=Does+boil)

8) Did : Single or plural subject in past tense (Eg : It rained here. Rained=Did+rain)

9) Have : Plural subject in present (Eg : We have finished the work)

10) Has : Singilar subjects in present (Eg : He has completed the work)

11) Had : Single or plural subject in past tense (Eg : They had a dog)

12) Will : Future or stong determination (നിശ്ചയദാർഢ്യം) നെ കാണിക്കാൻ. I, We തുടങ്ങിയ first person ൻറെ കൂടെ നിൽക്കുമ്പോൾ will നിശ്ചയദാർഢ്യത്തെ കാണിക്കുന്നു. (Eg : We will do that)

13) Would : Past form of 'will'. വാക്യത്തിലെ പ്രധാന കാര്യം simple past ഇൽ ആണെങ്കിൽ അപ്രധാന കാര്യത്തിന്റെ കൂടെ would ഉപയോഗിക്കാം.
Eg : He said that he would be thirty next birthday.

ഒരു കാര്യം അപേക്ഷിക്കുന്നതിനും would ആദ്യം ചേർക്കാവുന്നതാണ്.
Eg : Would you lend me your pen?

14) Shall : First person ൻറെ കൂടെ നിൽക്കുമ്പോൾ Future നെ കാണിക്കാനും, അല്ലാത്ത സന്ദർഭങ്ങളിൽ ഒരു നിർദ്ദേശത്തെയോ, വാഗ്ദാനത്തെയോ കാണിക്കാൻ ഉപയോഗിക്കുന്നു.
Eg : I shall write the next exam
You shall not go there
He shall get the job

ഒരു അനുവാദം ചോദിക്കുന്നതിനും ആദ്യം shall ചേർക്കാവുന്നതാണ്.
Eg : Shall I take leave?

15) Should : Shall ൻറെ past tense ആയും, ഒരു കടമയെയോ കടപ്പാടിനെയോ കാണിക്കുന്നതിനും ഉപയോഗിക്കുന്നു.
Eg : He told me that he should buy a house.
We should obey our parents

16) Can : കഴിവിനെ കാണിക്കാൻ ഉപയോഗിക്കുന്നു.
Eg : I can swim across the river
Can you lift the box?

17) Could : Can ൻറെ past tense ആയി ഉപയോഗിക്കാം, വളരെ താഴ്മയായി ഒരു കാര്യം അഭ്യർത്ഥിക്കാൻ could ആദ്യം ചേർക്കാം
Eg : Could you please show me your answer sheet?
She asked me whether i could marry her.

18) May : അനുവാദം ചോദിക്കുന്നതിനോ, ഒരു സാധ്യതയെ കാണിക്കുന്നതിനോ ആശംസകൾ അർപ്പിക്കുന്നതിനോ ഉപയോഗിക്കുന്നു.
Eg : May I come in, Sir?
It may rain today.
May god bless you.

19) Might : Past form of May.
Eg : Geetha said she might buy a car

20) Must : ആവശ്യകതയെ കാണിക്കാൻ ഉപയോഗിക്കുന്നു. Must ൻറെ past tense നെ കാണിക്കാൻ had to ഉപയോഗിക്കുന്നു.
Eg : You must hardwork to pass the exam

21) Used to : പതിവായി ചെയ്തിരുന്നതും ഇപ്പോൾ ചെയ്യാത്തതുമായ ഒരു കാര്യത്തെ സൂചിപ്പിക്കാൻ ഉപയോഗിക്കുന്നു.
Eg : I used to go there when I was a boy

സാധാരണ root form ആണ് used to വിന് ശേഷം ഉപയോഗിക്കുന്നതെങ്കിലും 'be' form ആയ was തുടങ്ങിയവ subject നു ശേഷം വന്നാൽ 'ing' രൂപം ഉപയോഗിക്കേണ്ടതാണ്.
Eg : I was used to going there when I was a boy.

22) Ought to : കടമയെ കാണിക്കാൻ ഉപയോഗിക്കുന്നു.
Eg : We ought to respect our teachers.

23) Need : അനിവാര്യമായ കാര്യത്തെ സൂചിപ്പിക്കാൻ ഉപയോഗിക്കുന്നു.
Eg : While driving, everyone needs to be careful.

24) Dare : ധൈര്യത്തേയും വെല്ലുവിളിയെയും കാണിക്കാൻ ഉപയോഗിക്കുന്നു.
Eg : He daren't write the civil service exam.

You can trust her. She _not cheat you (LDC Trivandrum 2014)
a) will b) would c) ought d) could
Ans : a) will

The announcement of the results_awaited (LDC Ernakulam 2014)
a) are b) is c) were d) am
Ans : b) is (Announcement is singular)

Synonym അഥവാ ഒരേ അർഥം വരുന്ന മറ്റൊരു ഇംഗ്ലീഷ് പദം തിരഞ്ഞെടുക്കാൻ ഉള്ള ചോദ്യം. ഇതും അറിയാം എന്ന് ഉറപ്പുണ്ടെങ്കിൽ മാത്രം കൈ വെക്കേണ്ട ചോദ്യം ആണ്. കുറച്ച് ഉദാഹരണങ്ങൾ താഴെ കൊടുത്തിരിക്കുന്നു.

Abandon : Leave, forsake (ഉപേക്ഷിക്കുക)
Abide : Tolerate, endure (അനുസരിക്കുക)
Accomplish : Achieve, fulfil (നേടുക)
Brief : Concise, short (ലഘുവായ)
Durable : Enduring, Lasting (നിലനിൽക്കുന്ന)
Guilt : Crime, sin (കുറ്റം)
Reluctant : Unwilling, hesitant (വൈമനസ്യമുള്ള)

The synonym of 'Plethora' is (LDC Thrissur 2014)
a) Rare b) Abundance c) Cheap d) Scarce
Ans : b) Abundance

കൂടുതൽ PSC updates ന് whatsapp കൂട്ടായ്മയിൽ അംഗമാവു
+918893088933
Tech Zone PSC എന്ന് Save ചെയ്തതിന് ശേഷം മാത്രം മെസേജ് അയക്കുക അല്ലാത്തപക്ഷം സൗജന്യ സേവനം ലഭിക്കുകയില്ല
______________________________

Tech zone PSC

Sunday, 5 August 2018

Rare PSC QUESTIONS and answer Part 3


Rare PSC QUESTIONS and answer Part 3

1. Folk painting ‘Madhubani’ is famous in which state?
2. Which is the tree requiring minimum water for its growth?
3. Which post does the Constitution of India does not mention?
4. Which country is the largest producer of Bauxite?
5. Which Indian rulers was a contemporary of Akbar?
6. How are Oxygen and ozone?
7. From where did India introduce cultivation of tobacco/tapioca/ pineapple?
8. When was the Reserve Bank of India taken over by the Government?
9. Which is found on the western coast of continents between 30° and 40° latitudes?
10. Which school of paintings developed independently during the Mughal Period?
11. In which is ‘Foot and Mouth Disease’ found?
12. Who decides the number of Judges in a High Court?
13. What denotes the smallest temperature?
14. In which latitudes largest quantities of bauxite is found?
15. Which was the first English ship that came to India?
16. Which tree, once very popular in social forestry, is now taken to be environmental hazard?
17. Foot-and-Mouth disease in animals, a current epidemic in some parts of the world, By which is this
caused?
18. In which animal is respiration done by skin?
19. The Ruhr-Westphalia region is a famous industrial region of which country?
20. Which was the first newspaper to be published in India?
Answer :
1. Bihar 2. Babul 3. The Deputy Prime Minister 4. Australia 5. Rani Durgawati 6. Allotropes 7. South America 8. 1948
9. Mediterranean Climate Region 10. The Bijapur School 11. Cattle 12. President 13. 1° on the Kelvin scale 14.
Tropical latitudes 15. Red Dragon 16. Eucalyptus 17. Bacterium 18. Frog 19. Germany 20. Bengal Gazette

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
കൂടുതൽ PSC updates ന് whatsapp കൂട്ടായ്മയിൽ അംഗമാവു
+918893088933 പേര് അയക്കുക
Tech Zone PSC എന്ന് Save ചെയ്തതിന് ശേഷം മാത്രം മെസേജ് അയക്കുക

YouTube. Com/Tech zone PSC
WhatsApp: +918893088933
[ PSC updates]

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

All answers key A,B,C,D KERALA PSC Assistant (Company/Board/Corporation) 05/08/2018 KERALA PSC Assistant (Company/Board/Corporation) (397/17, 399/17, 400/17, 534/17) Statewide Exam

All answers key A,B,C,D

Code A

KERALA PSC Assistant (Company/Board/Corporation)
05/08/2018

KERALA PSC Assistant (Company/Board/Corporation)
(397/17, 399/17, 400/17, 534/17) Statewide Exam
1. D
2. B
3. A
4. C
5. D
6. A
7. B
8. A
9. D
10. C
11. A
12. B
13. B
14. D
15. B
16. C
17. No Ans
18. D
19. B
20. C
21. A
22. B
23. C
24. D
25. A
26. B
27. D
28. C
29. B
30. C
31. C
32. B
33. B
34. C
35. A
36. B
37. D
38. A
39. B
40. D
41. D
42. A
43. B
44. C
45. A
46. D
47. C
48. B
49. D
50. C

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
കൂടുതൽ PSC updates ന് whatsapp കൂട്ടായ്മയിൽ അംഗമാവു
+918893088933 പേര് അയക്കുക
Tech Zone PSC എന്ന് Save ചെയ്തതിന് ശേഷം മാത്രം മെസേജ് അയക്കുക

YouTube. Com/Tech zone PSC
WhatsApp: +918893088933
[ PSC updates]

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

KERALA PSC Assistant (Company/Board/Corporation)
(397/17, 399/17, 400/17, 534/17) Statewide Exam -

51. B
52. C
53. B
54. B
55. D
56. A
57. B
58. D
59. B
60. D
61. D
62. C
63. A
64. C
65. D
66. A
67. A
68. C
69. A
70. D
71. B
72. B
73. A
74. D
75. B

76. A
77. D
78. C
79. A
80. B
81. B
82. D
83. C
84. A
85. D
86. C
87. B
88. C
89. A
90. B
91. B
92. A
93. D
94. D
95. A
96. D
97. No Ans
98. B
99. C
100.C

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

PSC COMPANY / CORPORATION ANSWER KEY 05/08/2018

Question Paper Alpha Code B

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
കൂടുതൽ PSC updates ന് whatsapp കൂട്ടായ്മയിൽ അംഗമാവു
+918893088933 പേര് അയക്കുക
Tech Zone PSC എന്ന് Save ചെയ്തതിന് ശേഷം മാത്രം മെസേജ് അയക്കുക

YouTube. Com/Tech zone PSC
WhatsApp: +918893088933
[ PSC updates]

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

QUANTITATIVE APTITUDE
1. (A) 0.90
2. (C) 8 : 12 : 15
3. (D) 112
4. (A) 81
5. (B) 300
6. (A) 200
7. (D) 42
8. (A) 100
9. (D) 13
10. (B) 3/4
REASONING & MENTALABILITY
11. No Answer
12. (D) 2
13. (B) Father
14. (C) 29
15. (C) Supriya
16. (D) Joey
17. (B) 26
18. (C) 23
19. (A) ETALS
20. (B) East
GENERAL SCIENCE
21. (C) Lithium
22. (D)Microphone
23. (A) Bromine
24. (B) Barometer
25. (D) Uracil
26. (C) Chicken-pox
27. (B) Cerebellum
28. (A) Caustic Soda
29. (A) Starch
30. (B) Alexander Fleming

CURRENT AFFAIRS

31. (B) K. Vishwanath
32. (C) Demi Le Nel Peters
33. (A) Hugli
34. (B) Dr. M.S. Swaminathan
35. (D) Richard Thailer
36. (A) Humben Thotta
37. (B) Nandakumar Sai
38. (D) George Weah
39. (C) India
40. (B) Lilly Singh
FACTS ABOUT INDIA
41. (D) Subhash Chandra Bose
42. (C) Fakruddin Ali Ahammed
43. (B) 1950 January 28
44. (D) Dadabai Naoroji
45. (C) Swami Dayananda Saraswathi
46. (B) Vembanattu Kayal
47. (C) 1969
48. (B) Mithavadi
49. (B) K. J. Yesudas
50. (D) K. T. Koshi
KERALA RENAISANCE
51 (A) Vagbhadanandan
52 (B) Akkama cheriyan
53 (C) Kodungallur Kunhikuttan Thamburan
54 (B) A.K.Gopalan
55 (A) Vakkam Abdul Khader Moulavi
56 (D) Kerala
57 (A) Jhalam
58 (B) 8th November 2016
59 (C) Pattabhi Sitha Ramayya
60 (A) Lord Canning
CONSTITUTION OF INDIA
61 (A) Provides for the formation of a National Judicial Appointment Commission
62 (C) 25th January 1950
63 (D) V.P.Singh
64 (B) Kesavanada Bharathi Vs State of Kerala
65 (A) Equal opportunities
66 (A) Balwant Rai Mehta
67 (A) The First Amendment
68 (C) The passing of the muslim women bill in Loksabha
69 (D) 2002
70 (C) Can be a member of House of Parlament but cannot be a member of
any states legislature
GENERAL ENGLISH
71 (A) Coward
72 (D) Astronomy
73 (B) Devil’s Workshop
74 (A) 2, 1, 3, 4
75 (D) Have been gossipping
76 (C) the, the
77 (A) School
78 (B) is
79 (B) symmetry
80 (C) Went off
MALAYALAM
81 (C) പ്രശംസ
82 (A) ദാശരഥി
83 (D) കേസരി
84 (C) സങ്കോചം
85 (B) മനോഹരം
86 (C) കവിയിത്രി
87 (A) കാവ്യ + ഉപകരണം
88 (B) വെള്ളിലം താളി
89 (B) യഥോചിതം
90 (D) ഉള്ളൂരിന്റെ വേറെയും കൃതികൾ എന്റെ കൈവശം ഉണ്ട്
INFORMATION TECHNOLOGY
91. (B) An attempt to optain sensitive information from the computer system
92. (D) 2008
93. (A) Uniform Resource Locator
94. (D) MASM
95. No answer (Data Encryption Standard)
96. (A) Spyware
97. (C) Computer forensics
98. (C) Hyper Text Markup Language
99. (B) Central Processing Unit
100. (A) Optical Mark Reader

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
കൂടുതൽ PSC updates ന് whatsapp കൂട്ടായ്മയിൽ അംഗമാവു
+918893088933 പേര് അയക്കുക
Tech Zone PSC എന്ന് Save ചെയ്തതിന് ശേഷം മാത്രം മെസേജ് അയക്കുക

YouTube. Com/Tech zone PSC
WhatsApp: +918893088933
[ PSC updates]

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

Code :C

KERALA PSC Assistant (Company/Board/Corporation)
(397/17, 399/17, 400/17, 534/17) Statewide Exam
1. A
2. B
3. A
4. D
5. C
6. D
7. B
8. A
9. C
10. D
11. C
12. No Ans
13. D
14. B
15. C
16. A
17. B
18. B
19. D
20. B
21. B
22. D
23. C
24. B
25. C
26. A
27. B
28. C
29. D
30. A
31. B
32. D
33. A
34. B
35. D
36. C
37. B
38. B
39. C
40. A
41. B
42. C
43. B
44. B
45. D
46. A
47. B
48. D
49. B
50. D

KERALA PSC Assistant (Company/Board/Corporation)
(397/17, 399/17, 400/17, 534/17) Statewide Exam -

51. D
52. A
53. B
54. C
55. A
56. D
57. C
58. B
59. D
60. C
61. A
62. A
63. C
64. A
65. D
66. D
67. C
68. A
69. C
70. D
71. A
72. D
73. C
74. A
75. B
Code C

KERALA PSC Assistant (Company/Board/Corporation)
05/08/2018
76. B
77. B
78. A
79. D
80. B
81. C
82. B
83. C
84. A
85. B
86. B
87. D
88. C
89. A
90. D
91. D
92. No Ans
93. B
94.C
95. C
96. B
97. A
98. D
99. D
100.A ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
കൂടുതൽ PSC updates ന് whatsapp കൂട്ടായ്മയിൽ അംഗമാവു
+918893088933 പേര് അയക്കുക
Tech Zone PSC എന്ന് Save ചെയ്തതിന് ശേഷം മാത്രം മെസേജ് അയക്കുക

YouTube. Com/Tech zone PSC
WhatsApp: +918893088933
[ PSC updates]

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
Code : D
KERALA PSC Assistant (Company/Board/Corporation)
(397/17, 399/17, 400/17, 534/17) Statewide Exam

1. A
2. D
3. C
4. D
5. B
6. A
7. C
8. D
9. A
10. B
11. D
12. B
13. C
14. A
15. B
16. B
17. D
18. B
19. C
20. No Ans
21. C
22. B
23. C
24. A
25. B
26. C
27. D
28. A
29. B
30. D
31. A
32. B
33. D
34. C
35. B
36. B
37. C
38. A
39. B
40. D
41. A
42. B
43. D
44. B
45. D
46. D
47. A
48. B
49. C
50. A

KERALA PSC Assistant (Company/Board/Corporation)
(397/17, 399/17, 400/17, 534/17) Statewide Exam -
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
കൂടുതൽ PSC updates ന് whatsapp കൂട്ടായ്മയിൽ അംഗമാവു
+918893088933 പേര് അയക്കുക
Tech Zone PSC എന്ന് Save ചെയ്തതിന് ശേഷം മാത്രം മെസേജ് അയക്കുക

YouTube. Com/Tech zone PSC
WhatsApp: +918893088933
[ PSC updates]

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
51. D
52. C
53. B
54. D
55. C
56. B
57. C
58. B
59. B
60. D
61. C
62. A
63. D
64. D
65. C
66. A
67. C
68. D
69. A
70. A
71. C
72. A
73. B
74. B
75. B
Code D

KERALA PSC Assistant (Company/Board/Corporation)
05/08/2018
76. A
77. D
78. B
79. A
80. D
81. C
82. A
83. B
84. B
85. D
86. C
87. A
88. D
89. C
90. B
91. B
92. C
93. C
94. B
95. A
96. D
97. D
98. A
99. D
100.No Ans

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
കൂടുതൽ PSC updates ന് whatsapp കൂട്ടായ്മയിൽ അംഗമാവു
+918893088933 പേര് അയക്കുക
Tech Zone PSC എന്ന് Save ചെയ്തതിന് ശേഷം മാത്രം മെസേജ് അയക്കുക

YouTube. Com/Tech zone PSC
WhatsApp: +918893088933
[ PSC updates]

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

Sunday, 29 July 2018

Rare PSC QUESTIONS and answer

Rare PSC QUESTIONS and answer

1. In which technology do Cryogenic engines find applications?
2. Shovna Narayan is a reputed personality in which field?
3. During which Plan did prices show a decline?
4. Which instrument used for finding out wind-direction?
5. Which ports handled the north Indian trade during the Gupta period?
6. Which vitamin is considered to be a hormone?
7. On the basis of financial crisis howmany times has emergency been declared by the President of India?
8. Which is the element found on the surface of the moon?
9. Why is ‘Beaufort Scale’ used ?
10. Which Tomar ruler is credited to have established Delhi?
11. ‘My Music, My Life’ is the autobiography of which person?
12. Which was the first talkie film of India?
13. Through which Translocation of food materials in plants takes place?
14. When does Relative humidity decreases?
15. Who was the Sultan of Delhi who is reputed to have built the biggest network of canals in India?
16. What type of Party system has been evolved in India?
17. A man with a dark skin, in comparison with a man with a white skin, What will experience?
18. Which bank is the Banker of the Banks?
19. Where are a large number of species are found within a small unit of area?
20. Krishnadeva Raya wrote a famous work, namely Amuktamalyada, in which language?
Answer :
1. Rocket technology 2. Classical dance 3. First 4. wind vane 5. Broach 6. D 7. Not even once 8. Titanium 9. To
measure wind velocity 10. Anangpal 11. Pt. Ravi Shankar 12. Alam Ara 13. Phloem 14. With increased temperature
15. Feroze Shan Tughlaq 16. Multi-Party 17. Less heat and less cold 18. RBI 19. Wet evergreen equatorial forests
20. Telugu

Friday, 27 July 2018

കേന്ദ്ര സേനകളിൽ കോൺസ്റ്റബിൾ ആകാം - 54953 Vacancies

കേന്ദ്ര സേനകളിൽ കോൺസ്റ്റബിൾ ആകാം - 54953 Vacancies

Staff Selection Commission invited the application for Constable (General Duty) in Constable (General Duty) in Border Security Force (BSF), Central Industrial Security Force (CISF), Central Reserve Police Force (CRPF), Indo Tibetan Border Police (ITBP), Sashastra Seema Bal (SSB), National Investigation Agency (NIA) and Secretariat Security Force (SSF) and Rifleman (General Duty) in Assam Rifles . Interested candidates can apply on or before 20th August 2018

Organization : Staff Selection Commission
Job : Constable (General Duty)
Location : India
Last Date : 20th August 2018

Total Number of Vacancies : 54953

Vacancies Available

Qualification

Matriculation or 10th class pass from a recognized Board/ University.

Age Limit : 18-23 years

Pay Scale : Rs 21700- 69100/-

Application Fee : Rs. 100/- (Women candidates and candidates belonging to Scheduled Caste, Scheduled Tribe and Ex-Servicemen eligible for reservation are exempted from payment of fee)

How to Apply

Interested candidates should apply through the website http://www.ssconline.nic.in on or before 20th August 2018. Candidates are advised to read the official notification carefully before applying.

Free PSC class
WhatsApp message  +918893088933

Tuesday, 24 July 2018

SECRETARIAT ASSISTANT SYLLABUS

SECRETARIAT ASSISTANT SYLLABUS (NEW)

Just facing 100 objective type questions successfully, you get the opportunity to win a wonderful job with Kerala Government. The topics included in the syllabus are shown below. There will be 100 questions for 100 marks. There will be negative marks as well. For each wrong answer, one third mark will be deducted, ie .33 mark. The duration of the exam is 75 minutes.

1. Quantitative Aptitude

Numbers-Test of Divisibility- H.C.F & L.C.M- Simplification - Ratio & Proportions- Percentage-Interest-Time& Work- Time& Distance- Area- Volume- Calendar – Clocks – Trains - Problems on Age - Etc.

2.Mental Ability and Test of Reasoning

Calculation & Logic -Coding & Decoding- Classification-Synonym-Antonym-Letter & Number Series- Odd Man Out-Analogy- Common Sense Test- Alphabetical Arrangement of Words- Date and Calendar- Sense of Direction-Etc.

3.General Science

Common Scientific Facts- Important Scientific Phenomena- Other basic facts in the field of Science.- Etc

4.Current Affairs

Important World, National and Regional Events related to the Political and Scientific fields, Sports, Cinema and Literature etc.

5.Facts about India

Geography of India- Physical Features- Climate-Soils- Rivers- Famous Sites – Etc Demography- Economic and Social Development-Poverty Alleviation-Economy and Planning-Etc History of India- Period from 1857 to 1947- National Movement- Etc.

6.Facts about Kerala

Geographical Facts- Physical Features- Climate-Soils- Rivers- Famous Sites – Etc

Renaissance of Kerala

Important Events/ Movements/Leaders
Brahmananda Swami Sivayogi, Chattampi Swami, Sree Narayana Guru, Vagbhatananda, Thycaud Ayya, Ayya Vaikundar, Poikayil Yohannan (Kumara Guru), Ayyankali, Pandit Karuppan, Mannathu Padmanabhan, V.T.Bhattathirippad, Dr. Palpu, Kumaranasan, Vakkom Moulavi, Blessed Kuriakose Elias Chavara, Etc...

7. Constitution of India and Civil Rights

Basic Facts-Features-Citizenship- Fundamental Rights & Duties- Directive Principle- Union Government- Legislature- State Executive - Union Territories- Apex Courts- Comptroller and Auditor General- Public Service Commissions and Other Important Offices- Important Amendments- Etc. Rights- Right to Education- Human Rights- Human Rights Commission- Right to Information- Information Commission- Social Audit- Lokayukta- Ombudsman- Women Empowerment- Women’s Commission- Legislation against Child Labour and Atrocities against women and Scheduled Castes and Scheduled Tribes- Etc.

8. General English

Grammar- Agreement of Subject and Verb- Confusing Adjectives and Adverbs-
Comparison of Adjectives- Correct usage of Articles- Prepositions- Direct and Indirect
Speech- Active and Passive Voice- Correction in Sentences-Etc
Vocabulary- Gender- Singular and Plural- Synonyms- Antonyms- One word Substitutes-
Problem concerning words- Idioms and their meanings-Etc

9. Social Welfare Schemes & Measures

Andyodaya Anna Yojana, Balika Samridhi Yojana, Bharat Nirman, Indira Awaas
Yojana, Integrated Child Development Scheme, Jawahar Rozgar Yojana,
Kudumbasree, Mahila Samridhi Yojana, National Food for Work Programme,
NRDP, NREGP, Prime Minister's Rozgar Yojana, Rural Development Pradhan
Mantri Adharsh Gram Yojana, Samagra Awaas Yojana, Sampoorna Grameen
Rozgar Yojana, Valmiki Ambedkar Awaas Yojana, Rural Landless Employment
Guarantee Programme etc;

10. Information Technology and Cyber Laws

Fundamentals of Computers- Internet Etc, Cyber Laws.

11 .Malayalam

Thursday, 19 July 2018

JUNIOR INSTRUCTOR(FOOD PROCESSING) OLD QUESTION PAPER MARCH 2015

JUNIOR INSTRUCTOR(FOOD PROCESSING) OLD QUESTION PAPER MARCH 2015
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

കൂടുതൽ PSC updates ന് whatsapp കൂട്ടായ്മയിൽ അംഗമാവു
+918893088933 പേര് അയക്കുക
Tech Zone PSC എന്ന് Save ചെയ്തതിന് ശേഷം മാത്രം മെസേജ് അയക്കുക അല്ലാത്തപക്ഷം സൗജന്യ സേവനം ലഭിക്കുകയില്ല

1.’Brewers Dried Yeast’ is a by product of -----------industry.

A.Meat

B.Beer*

C.Poultry

D.Tea

Ans:B

2.Surfactants may act as-----------in food.

A.Thickening agent

B.Preservative

C.Stabilizer

D.Emulsifier*

Ans:D

3.Main Reason behind packaging bread in plastic:

A.To maintain airflow

B.To prevent drying out

C.For good appearance

D.To improve consumer safety*

Ans:D

4.Vitamin K2 also known as:

A.Menaquinine*

B.Phylloquinone

C.Naphthoquinone
D.Trocopherol

Ans:A

5.The enzymatic browning is due to the oxidation of phenols to:

A.Phenolase

B.Tyrosinase

C.Orthoquinones*

D.Catecholase

Ans:C

6.Phenylthicarbamide is related to:

A.Colour

B.Texture

C.Odour

D.Taste*

Ans:D

7.Chicory is made out of:

A.Coffee beans
B.Cichorium Intybus*

C.Roots of coffee

D.Chicon

Ans:B

8.Expand HFCS:

A.High Fructose Corn Sugar

B.High Fructose Cane Sugar

C.High Fructose Corn Syrups*

D.High Fructose Cane Syrup

Ans:C

9.Food product prototype is the important step in:

A.Food processing

B.Food preservation

C.NPD*

D.GMP

Ans:C

10.Sensory evaluation is related to:

A.Composition

B.Weight

C.Nutrient content

D.Taste*

Ans:D

11.The process which gelatinized starch get converted liquid to gel is called as:

A.Gelatinization

B.Putrefaction

C.Retrogradation*

D.Gel formation

Ans:C

12.Which one is an emulsion?

A.Mayonnaise*

B.Bread

C.Cake

D.Ice-cream

Ans:A

13.’Joule heating’is also known as:

A.Pulsed electric heating

B.High pressure technology

C.Microwave heating

D.Ohmic heating*

Ans:D

14.Citrus sinensis is the scientific name of:

A.Lime

B.Sweet Orange*

C.Grape fruit

D.Tangerine

Ans:B

15.High dose of ethylene leads to:

A.Ripening of fruit*

B.Improved texture

C.Increases shelf life of product

D.Spliting

Ans:A

16.------------is a metabolic process in which carbohydrate and related compounds are oxidized with release of energy

A.Oxidation*
B.Fermentation

C.Rancidity

D.Putrefaction

Ans:A

17.The prinicipal acid present in apple:

A.Citric acid

B.Tartaric acid

C.Malic acid*

D.Oxalic acid

Ans:C

18.The anti-staling agent used in bread making:

A.Glycerolipids*

B.Fatty alcohol

C.Sulphur dioxide

D.Sodium bi carbonate

Ans:A

19.The enzyme present in pineapple

A.Papain

B.Bromelain*

C.Peptidase

D.Ficin

Ans:B

20.Bleaching agent used in the manufacture of wheat flour:

A.Potassium dichromate

B.Benzaldehyde

C.Acetone peroxide

D.Sodium

Ans:--------

21.Macaroni is made out of:

A.Rice

B.Wheat*

C.Corn

D.Maize

Ans:B

22.TVP is made from:

A.Soy*

B.Peas

C.Bengal gram

D.Cow pea

Ans:A

23.What is the packaging technique used for fresh or minimally processed foods?

A.Vaccum packaging

B.Aseptic packaging

C.MAP*

D.Active packaging

Ans:C

24.The pungent principle in chillies is due to an alkaloid called:

A.Cathepsin

B.Capsaicin*

C.Capsazepine

D.Allicin

Ans:B

25.-------------are those in which the content has been modified from the standard egg.

A.Modified eggs

B.GM eggs

C.Designer eggs*

D.Organic eggs

Ans:C

26.Ageing temperature of meat:

A.0.50-20C*

B.0.50-50C

C.20C-30C

D.0-10C

Ans:A

27.Pearl Essence is a by-product of:

A.Egg

B.Poultry

C.Fish*

D.Meat

Ans:C

28.What is acidulants?

A.Emulsifier

B.Preservative

C.Additive*

D.Adulterant

Ans:C

29.’Barrier technology’is also known as:

A.Canning technology

B.Hurdle technology*

C.HTST

D.High pressure technology

Ans:B

30.Example of marinade:

A.Vinegar*

B.Nitrate

C.Nitrites

D.Calcium Ascorbate

Ans:A

31.Consumption of inadequately preserved and improperly refrigerated fish causes:

A.Ciguatera fish poisoning

B.Histamine fish poisoning*

C.Amnesic poisoning

D.Shellfish poisoning

Ans:B

32.Expand AFD:

A.Accelerated Fish Drying

B.Accelerated Force Drying

C.Accelerated Freeze Drying

D.Accelerated Frequency Drying

Ans:------------

33.’Winterisation’ is related to:

A.Oils*

B.Fruits

C.Cereals

D.Meat

Ans:A

34.WMP satnd for:

A.Whole Milk Process

B.Whole Milk Powder*

C.White Milk Powder

D.Whole Milk Pasteuriser

Ans:B

35.The process of separation of proteins,gums,phospholipids etc.from the oil refining process is called as:

A.Clarification

B.Centrifugation

C.De gumming*

D.Filtration

Ans:C

36.Viruses that can infect bacteria are called:

A.Bacteriophage*

B.Poly phage

C.Bacterivore

D.Viriome

Ans:A

37.Gas produced during fermentation:

A.NO2

B.NH3

C.CO2*

D.CO

Ans:C

38.Favism is caused by:

A.Broad beans*

B.Cow pea

C.Mung bean

D.Peanut

Ans:A

39.HPLC stand for:

A.High Pressure Liquid Chromatography

B.High Performance Liquid Chromatography*

C.High Pressure Line Chromatography

D.High Potential Liquid Chromatography

Ans:B

40.The device helps to detect the odour and flavor of food sample:

A.Electronic nose*

B.Electronic detector

C.Electronic odour separator

D.Electronic analyser

Ans:A

41.What is the use of enrober in food industry?

A.Protects from hazards

B.Packaging

C.Additive

D.To coat a food item with another*

Ans:D

42.MPN stand for:

A.Most Probable Number*

B.Multi Probable Number

C.Maximum Probable Number

D.Minimum Probable Number

Ans:A

43.Phosphatase test is used in the analysis of:

A.Water

B.Tea

C.Milk*

D.Juice

Ans:C

44.Chinese Restaurent Syndrome is associated with:

A.Saponine

B.Glutamates*

C.Lutein

D.Erythrosine

Ans:B

45.What is the reason for blanching vegetables prior to freezing?

A.To maintain colour

B.To denature enzymes*

C.To improve texture

D.To prevent microbial activity

Ans:B

46.Homo fermenter bacteria converts carbohydrate to:

A.Acetic Acid

B.Hydrochloric acid

C.Ethyl alcohol

D.Lactic acid*

Ans:D

47.In which year the FSSAI act came into effect?

A.2005

B.2007.

C.2006*

D.1999

Ans:C

48.The enzyme used in the coagulation of milk:

A.Chymosin*

B.Phospholipase

C.Amylase

D.Xylanase

Ans:A

49.Central AGMARK Laboratory situated in:

A.Mysore

B.Pune

C.Nagpur*

D.Hyderabad

Ans:C

50.Green Vegetables subjected to heat processing and storage turn from bright green to dull olive brown colour due to the conversion of chlorophyll to:

A.Phytol

B.Polyphenols

C.Pheophytins*

D.Invalidism

Ans:C

51.Mesophilic bacteria lives at a temperature of:

A.00C

B.20-450C*

C.0-70C

D.150C

Ans:B

52.MFPO stand for:

A.Meat Food Product Order*
B.Milk Food Product Order

C.Meat Fruit Product Order

D.Meat Food Prevention Order
Ans:A

53.Percentage of fat present in cow milk:

A.3%

B.2%
C.5%

D.8%

Ans:-----

54.Liver sausage is an example for:

A.Cooked sausage

B.Dry sausage

C.Fresh sausage

D.Raw sausage

Ans:--------

55.Temperature time combination of HTST pasteurization:

A.720C for 15 min

B.760C for 15 min

C.820C for 15 min

D.750C for 20 min

Ans:----------

56.The study of fungi is called as:

A.Mycology*

B.Phycology

C.Protistology

D.Protozoology

Ans:A

57.The colouring matter used in the butter making process:

A.Caramel

B.Quinoline

C.Annatto

D.Erythrosine

Ans:--------

58.The preservation technique using radiation is also known as:

A.Uperization

B.Cold sterilization*

C.Dry sterilization

D.Heat sterilization

Ans:B

59.Basidiomycetes fungi are commonly known as:

A.Fungi imperfecti

B.Sac fungi

C.Club fungi*

D.Conjugation fungi

Ans:C

60.The inability to digest the sugar found in milk leads to:

A.Protein intolerance

B.Sucrose intolerance

C.Food intolerance

D.Latose intolerance*

Ans:D

61.Eukaryotic bacteria do not contains:
A.Mesozomes*

B.Chromosomes

C.Ribosome

D.Nucleus

Ans:A

62.The main photosynthetic pigment of spirulina:

A.Polyene enolates

B.Hemocyanin

C.Phycocyanin*

D.Luciferin

Ans:C

63.Specific gravity of milk:

A.1.028-1.030

B.1.013-1.018

C.1.050-1.052

D.1.014-1.015

Ans:------

64.MSG is used as:

A.Flavour enhancer*

B.Thickening agent

C.Colour enhancer

D.Emulsifier

Ans:A

65.Lathrism is caused by:

A.Grass pea

B.Pea nut*

C.Bengal gram

D.Green peas

Ans:B

66.-------------is a micronutrient

A.Flourine*

B.Sodium

C.Phosphorous

D.Chlorine

Ans:A

67.Tannins are also called as:

A.Quercetin

B.Gallotanic acid

C.Anthraquinone

D.Tartaric acid

Ans:--------

68.The deficiency disorder caused by protein:

A.Scurvy

B.Beri-Beri

C.Kwashiorker*

D.Night blindness

Ans:C

69.Which packaging material has less chance to decompose?

A.Steel

B.Glass

C.Aluminium

D.Waxed cardboard

Ans:----------

70.Vacreation refers to:

A.Vaccum sterilization

B.Vacuum packaging

C.Vacuum pasteurization*

D.Vacuum creation

Ans:C

71.Freon 12 is used as:

A.Stabilizer

B.Refrigerant*

C.Preservative

D.Antioxidant

Ans:B

72.The complete active enzyme,consisting of both the protein and the cofactor,is called:

A.Holenzyme*

B.Mobilized enzyme

C.Immobilized enzyme

D.Sumo enzyme

Ans:A

73.Aflatoxins are produced by:

A.Rhizopus

B.Ascomycota

C.Aspergillus flavus*

D.Saccharomyces

Ans:C

74.Time-temperature combination for Thermization:

A.63-650C for 15 sec*

B.65-670C for 20 sec

C.70-750C for 15 sec

D.720C for 15 sec

Ans:A

75.How much percentage of lactic starter is added in cultured buttermilk?

A.2%

B.3%

C.1%

D.4%
Ans:------

76.What is SWMA?

A.Solid Waste Management Act*

B.Solid Water Management Act

C.State Waste Management Act

D.State Water Management Act

Ans:A

77.Organisms grow at refrigeration temperature is called as:

A.Mesophilic Bacteria

B.Thermophilic Bacteria

C.Psychrophilic Bacteria*

D.Halophile Bacteria

Ans:C

78.Salinometer is used to measure:

A.Specific gravity

B.Sugar content

C.Salt content*

D.Water content

Ans:C

79.Citrus fruits are rich in------------vitamin.

A.Vitamin C*

B.Vitamin D

C.Vitamin A

D.None

Ans:A

80.Sauerkraut is made out of:

A.Beet Root

B.Tomato

C.Cabbage*

D.Pumpkin

Ans:C

81.Which one of the following Indian rivers forms an estuary?

A.Mahanadi

B.Godavary

C.Kavery

D.Narmada*

Ans:D

82.The Bodo language is spoken in which of the following States of India?

A.Mizoram

B.Sikkim

C.Assam*

D.Arunachal Pradesh

Ans:C

83.Which type of soil is used for plantations of Tea,Coffee,Spices and fruits?

A.Black soil

B.Laterite Soil

C.Peaty Soil

D.Forest Soil*

Ans:D

84.The State with highest population growth rate as per 2011 census?

A.Manipur

B.Mizoram

C.Meghalaya*

D.Madhya Pradesh

Ans:C

85.’Garibi hatao’is the slogan of:

A.Second Five Year Plan

B.Third Five Year Plan

C.Fourth Five Year Plan

D.Fifth Five Year Plan*

Ans:D

86.’Annapurna’scheme started by the Govt,in 1999-2000 is to provide:

A.Better education to women

B.Food to senior citizens*

C.Lunch to school children

D.Employment programme

Ans:B

87.Rani Gaidilliu is associated with:

A.Civil Disobedience Movement*

B.Non Co-operation movement

C.Quit India Movement

D.Swadeshi Movement

Ans:A

88.In which session of Indian National Congress Tri-colour flag was accepted as the official flag ofcongress:

A.Lahore*

B.Belagum

C.Madras

D.Bombay

Ans:A

89.All Indian Kissan Sabha(AIKS)was formed in the year:

A.1938

B.1935

C.1932

D.1936*

Ans:D

90.Which Act passed by the British Govt,introduced provincial autonomy?

A.Minto-Morley Reform Act of 1909

B.Montague-Chelmsford Reform Act of 1919

C.Govt,of India Act of 1935*

D.Indian Independence Act of 1947

Ans:C

91.When Quit India Movement was launched who was the president of Indian National Congress?

A.Abul Kalam Azad*

B.J.B.Kripalani

C.Rajendra Prasad

D.Jawaharlal Nehru

Ans:A

92.The committee enquired and submitted its report of IPL spot  fixing scandal:

A.Ram Pradhan Committee

B.Justice Mudgal Committee*

C.Varadharajan Committee

D.Kirit Parikh Committee

Ans:B

93.Which film won the Oscar Award for the best film for 2014?

A.Gravity

B.Dallas Buyers Club

C.12 years a slave*

D.Her

Ans:C

94.Which film star was selected by the Election Commission as its National Icon for the Lok Sabhaelections in 2014?

A.Aamir Khan*

B.Shahrukh Khan

C.Salman Khan

D.Faisal Khan

Ans:A

95.Who built St.Anelo Fort at Kannur?

A.The British

B.The Portuguese*

C.The Dutch

D.The French

Ans:B

96.Gabriel Garcia Marquez was awarded Nobel Prize for his work:

A.Love in the time of Cholara

B.The Autumn of Patriarch

C.In Evil Hour

D.One Hundred Years of Solitude*

Ans:D

97.The last temple consecrated by Sree Narayana Guru is:

A.Kalavan Kode*

B.Ayiramthengu

C.Aruvippuram

D.Mannanthala

Ans:A

98.’Moksha Pradeepam’ is the work of:

A.Vaikunda Swamikal

B.Vagbhadanda

C.Kumaranasan

D.Brahmananda Sivayogi*

Ans:D

99.Whose Autobiography is’Ente Jeevitha Smaranakal?

A.K.Kelappan
B.Mannathu Padmanabhan*

C.A.K.Gopalan

D.Dr.Palpu

Ans:B

100.Who organized Villuvandi Strike-in 1893?

A.V.T.Bhattathirippad

B.Ayyankali*

C.Thycaud Ayya

D.Kumaraguru

Ans:B

Saturday, 7 July 2018

Answer key--KERALA PSC LAB ASSISTANT (Medical Education Service)

KERALA PSC
LAB ASSISTANT
(Medical Education Service)

Answer key

Alpha Code
B


1. C
2. A
3.
4. A
5. D
6. B
7. C
8. A
9. A
10. C
11. A
12. D
13. A
14. C
15. D
16. D
17. B
18. A
19. C
20. C
21. D
22. A
23. B
24. D
25.
26. B
27. A
28. A
29. B
30. B
31. C
32. C
33. A
34. A
35. A
36. B
37. D
38. C
39. D
40. B
41. A
42. A
43. D
44. B
45. A
46. B
47. D
48. B
49. B
50. D
51. A
52. B
53. A
54. C
55. C
56. B
57. D
58. D
59. A
60. A
61. B
62. C
63. B
64. C
65. A
66. C
67.
68. D
69. D
70. D
71. B
72. C
73. A
74. A
75. C
76. A
77. D
78. C
79. B
80. C
81. A
82. D
83. C
84. D
85. A
86. A
87. B
88. D
89. C
90. A
91. D
92. C
93. A
94. C
95. A
96. B
97. C
98. B
99. A
100.B

കൂടുതൽ PSC updates ന് whatsapp കൂട്ടായ്മയിൽ അംഗമാവു
+918893088933
Tech Zone PSC എന്ന് Save ചെയ്തതിന് ശേഷം മാത്രം മെസേജ് അയക്കുക അല്ലാത്തപക്ഷം സൗജന്യ സേവനം ലഭിക്കുകയില്ല
www.youtube.com/Tech Zone PSC

Answer key--KERALA PSC LAB ASSISTANT (Medical Education Service)

KERALA PSC
LAB ASSISTANT
(Medical Education Service)

Answer key

Alpha Code
B


1. C
2. A
3.
4. A
5. D
6. B
7. C
8. A
9. A
10. C
11. A
12. D
13. A
14. C
15. D
16. D
17. B
18. A
19. C
20. C
21. D
22. A
23. B
24. D
25.
26. B
27. A
28. A
29. B
30. B
31. C
32. C
33. A
34. A
35. A
36. B
37. D
38. C
39. D
40. B
41. A
42. A
43. D
44. B
45. A
46. B
47. D
48. B
49. B
50. D
51. A
52. B
53. A
54. C
55. C
56. B
57. D
58. D
59. A
60. A
61. B
62. C
63. B
64. C
65. A
66. C
67.
68. D
69. D
70. D
71. B
72. C
73. A
74. A
75. C
76. A
77. D
78. C
79. B
80. C
81. A
82. D
83. C
84. D
85. A
86. A
87. B
88. D
89. C
90. A
91. D
92. C
93. A
94. C
95. A
96. B
97. C
98. B
99. A
100.B

കൂടുതൽ PSC updates ന് whatsapp കൂട്ടായ്മയിൽ അംഗമാവു
+918893088933
Tech Zone PSC എന്ന് Save ചെയ്തതിന് ശേഷം മാത്രം മെസേജ് അയക്കുക അല്ലാത്തപക്ഷം സൗജന്യ സേവനം ലഭിക്കുകയില്ല
www.youtube.com/Tech Zone PSC

Friday, 6 July 2018

പി എസ് സി യുടെ മലയാളം വിഭാഗത്തിലെ ചോദ്യങ്ങൾ


പി എസ് സി യുടെ മലയാളം വിഭാഗത്തിലെ  ചോദ്യങ്ങൾ

1. മലയാള ഭാഷയുടെ മാതാവ്‌ = തമിഴ്

3. മലയാളത്തിന്റെ ആദ്യകാല ലിപി = വട്ടെഴുത്ത്

4. വട്ടെഴുത്തിന്റെ മറ്റൊരു പേര് = ബ്രഹ്മി

5. നാനം മോനം എന്ന് പേരുള്ള പ്രാചീന ലിപി = വട്ടെഴുത്ത്

6. വട്ടെഴുത്ത് ലിപിയിൽ എഴുതപെട്ട ശാസനം = വാഴപ്പിള്ളി ശാസനം

7. മലയാള അക്ഷരങ്ങൾ എഴുതാൻ ഉപയോഗിക്കുന്ന ലിപി = ആര്യനെഴുത്ത്


കൂടുതൽ PSC updates ന് whatsapp കൂട്ടായ്മയിൽ അംഗമാവു
+918893088933 പേര് അയക്കുക
Tech Zone PSC എന്ന് Save ചെയ്തതിന് ശേഷം മാത്രം മെസേജ് അയക്കുക അല്ലാത്തപക്ഷം സൗജന്യ സേവനം ലഭിക്കുകയില്ല
_____________________________________________________

Free PSC video class
www.youtube.com/ Tech Zone PSC

8. കൈരളി എന്ന പദത്തിനർത്ഥം = കേരള ഭാഷ

9. മലയാളം വിഗ്രഹിച്ചാൽ = മല+ ആളം

10. മലയാളത്തിനു ശ്രേഷ്ഠ ഭാഷ പദവി ലഭിച്ച വർഷം = 2013 മെയ്‌ 23

11. ദ്രാവിഡ ഭാഷകളിൽ തമിഴിനും മലയാളത്തിനും മാത്രമുള്ള വ്യഞ്ജനാക്ഷരം = ഴ

12. മലയാള ഭാഷയുടെ പിതാവ് = തുഞ്ചത് രാമാനുജൻ എഴുത്തച്ചൻ

13. എഴുത്തച്ഛനു മുൻപ് നിലവിൽ ഉണ്ടായിരുന്ന രണ്ടു പ്രസ്ഥാനങ്ങൾ = പാട്ട്, മണിപ്രവാളം

14. പാട്ട് = മലയാളം + തമിഴ്

15. മണിപ്രവാളം = മലയാളം + സംസ്‌കൃതം

16. മണിപ്രവാള കാവ്യത്തിലെ പ്രധാന രസം = ശൃംഗാരം

17. പാട്ട് പ്രസ്ഥാനത്തിന്റെ ലക്ഷണം ഒത്ത കൃതി = രാമചരിതം (ചീരാമൻ )

18. രാമചരിതത്തിലെ ഇതിവൃത്തം = രാമായണത്തിലെ യുദ്ധ കാണ്ഡം

19. പാട്ട് പ്രസ്ഥാനത്തിന്റെ ലക്ഷണങ്ങൾ അടങ്ങുന്ന കൃതി = ലീലാതിലകം.

കൂടുതൽ PSC updates ന് whatsapp കൂട്ടായ്മയിൽ അംഗമാവു
+918893088933 പേര് അയക്കുക
Tech Zone PSC എന്ന് Save ചെയ്തതിന് ശേഷം മാത്രം മെസേജ് അയക്കുക അല്ലാത്തപക്ഷം സൗജന്യ സേവനം ലഭിക്കുകയില്ല
_____________________________________________________

Free PSC video class
www.youtube.com/ Tech Zone PSC


20. രാമചരിതത്തിലെ അധ്യായങ്ങൾക്ക് പറയപ്പെടുന്ന പേര് = പടലങ്ങൾ

21. മലയാള ഭാഷയെ മണിപ്രവാളത്തിൽ നിന്നും മോചിപ്പിച്ചത് = കണ്ണശ്ശ കവികൾ

22. കണ്ണശ്ശ കവികൾ അറിയപ്പെട്ടിരുന്ന മറ്റൊരു പേര് = നിരണം കവികൾ

23. മലയത്തിൽ ലഭ്യമായ ആദ്യ സംപൂർണ്ണ രാമായണം = കണ്ണശ്ശ രാമായണം (രാമപ്പണിക്കർ )

24. കണ്ണശ്ശ ഭാരതം രചിച്ചത് = ശങ്കര പണിക്കർ

25. ഭാരതമാല രചിച്ചത് = മാധവ പണിക്കർ

26. ഗദ്യവും പദ്യവും ഇടകലർന്ന കാവ്യരൂപം = ചമ്പു

27. കുഞ്ചൻ നപ്യാർ രചിച്ച മണിപ്രവാള കാവ്യം = ശ്രീകൃഷ്ണചരിതം

28. കൃഷ്ണപ്പാട്ട് എന്നറിയപെടുന്ന കാവ്യം = കൃഷ്ണഗാഥ

29. ശ്രീനാരായണ ഗുരു രചിച്ച ഒരു പച്ചമലയാള കൃതി = ജാതിലക്ഷണം

30. പ്രാചീന കവിത്രയം = ചെറുശ്ശേരി, എഴുത്തച്ചൻ, കുഞ്ചൻ നമ്പ്യാർ

31. ആധുനിക കവിത്രയം = ആശാൻ, ഉള്ളൂർ, വള്ളത്തോൾ

32. ദ്രാവിഡം എന്ന പദത്തിന്റെ പൂർവ്വരൂപം = തമിഴ്


കൂടുതൽ PSC updates ന് whatsapp കൂട്ടായ്മയിൽ അംഗമാവു
+918893088933 പേര് അയക്കുക
Tech Zone PSC എന്ന് Save ചെയ്തതിന് ശേഷം മാത്രം മെസേജ് അയക്കുക അല്ലാത്തപക്ഷം സൗജന്യ സേവനം ലഭിക്കുകയില്ല
_____________________________________________________

Free PSC video class
www.youtube.com/ Tech Zone PSC



33. പഞ്ചദ്രാവിടം എന്ന് അറിയപ്പെടുന്നത് = മലയാളം, തമിഴ്, തെലുങ്ക്, കന്നഡ, തുളു.

34. ദ്രാവിഡ ഗോത്രത്തിലെ ഏറ്റവും പ്രാചീന ഭാഷ = തമിഴ്

35. ദ്രാവിഡ ഗോത്രത്തിലെ ഏറ്റവും അധികം പേർ സംസാരിക്കുന്ന ഭാഷ = തെലുങ്ക്.

36. മലയാള ഭാഷാബിൽ പാസ്സാക്കിയത് = 2015 ഡിസംബർ 17.

Monday, 18 June 2018

🌐  കണ്ണും ലെൻസും 🌐 ആവർത്തന ചോദ്യം

🌐  കണ്ണും ലെൻസും 🌐 ആവർത്തന ചോദ്യം

⭕️ വിവിധതരം വർണങ്ങളെ ശരിയായി തിരിച്ചറിയാൻ സാധിക്കാത്ത അവസ്ഥ ?

✅ വർണാന്ധത.  ഡാൽട്ടണിസം എന്നും പേരുണ്ട്

⭕️ കേടുവന്ന കോർണിയ മാറ്റി പുതിയ കോർണിയ വെച്ചുപിടിപ്പിക്കുന്ന ശസ്ത്രക്രിയ ?

✅ കെരാറ്റോപ്ലാസ്റ്റി

⭕️Bവിറ്റാമിൻ  A യുടെ കുറവ് മൂലം രാത്രി കാഴ്ച കുറയുന്ന അവസ്ഥ ?

✅ നിശാന്ധത

⭕️ പ്രായം കൂടുംതോറും ലെൻസിന്റെ ഇലാസ്തികത കുറയുന്ന അവസ്ഥ ?

✅ പ്രസ്സ് ബയോപ്പിയ

കൂടുതൽ PSC updates ന് whatsapp കൂട്ടായ്മയിൽ അംഗമാവു
+918893088933 പേര് അയക്കുക
Tech Zone PSC എന്ന് Save ചെയ്തതിന് ശേഷം മാത്രം മെസേജ് അയക്കുക അല്ലാത്തപക്ഷം സൗജന്യ സേവനം ലഭിക്കുകയില്ല
_____________________________________________________

Free PSC video class
www.youtube.com/ Tech Zone PSC

⭕️ ലെൻസിന്റെ സുതാര്യത നഷ്ടപെടുന്ന അവസ്ഥ ?

✅ തിമിരം(CATARACT)

⭕️ നേത്രാവരണത്തിന് ഉണ്ടാകുന്ന അണുബാധ ?

✅ ചെങ്കണ്ണ്

⭕️ കണ്ണിലെ അണുബാധ തടയാൻ കണ്ണുനീരിൽ അടങ്ങിയിരിക്കുന്ന രാസാഗ്നി?

✅ ലൈസോസൈം

⭕️ വിദൂര വസ്തുക്കളെ വ്യക്തമായി കാണാൻ സാധിക്കുകയും സമീപ വസ്തുക്കളെ കാണാൻ സാധിക്കാതെ ഇരിക്കുന്നതുമായ കണ്ണിന്റെ ന്യൂനത ?

✅ ദീർഘ ദൃഷ്ടി  അഥവാ ഹൈപ്പർ മെട്രോപ്പിയ

⭕️ ദീർഘ ദൃഷ്ടിയിൽ വസ്തുവിന്റെ പ്രതിബിമ്പം എവിടെ പതിക്കുന്നു ?

✅ റെറ്റിനയുടെ പിന്നിൽ

⭕️ അടുത്തുള്ള വസ്തുക്കളെ വ്യക്തമായി കാണാൻ സാധിക്കുകയും എന്നാൽ അകലെ ഉള്ള വസ്തുക്കളെ കാണാൻ സാധിക്കാത്തതു മായാ കണ്ണിന്റെ ന്യൂനത ?

✅ ഹൃസ്വദൃഷ്ടി അഥവാ മയോപ്പിയ

⭕️ ഹൃസ്വദൃഷ്ടിയിൽ വസ്തുക്കളുടെ പ്രതിബിമ്പം എവിടെ പതിക്കുന്നു?

✅ റെറ്റിനയുടെ മുൻപിൽ

⭕️ വെള്ളെഴുത്തിനു കാരണം എന്താണ്?

✅ പ്രായം കൂടുതോറും കണ്ണിന്റെ നികട ബിന്ദുവിലേക്കുള്ള  ദൂരം കൂടുന്നത്

⭕️ പ്രസ്സ് ബയോപ്പിയ എന്നറിയപ്പെടുന്നത്?

✅ വെള്ളെഴുത്തു

⭕️ കോർണിയ വൃത്താകൃതിയിൽ അല്ലെങ്കിൽ ഉണ്ടാകുന്ന കണ്ണിന്റെ ന്യൂനത?

✅ വിഷമദൃഷ്ട്ടി ( അസ്റ്റിഗ്മാറ്റിസം)

⭕️ ദീർഘ ദൃഷ്ടിക്ക് ഉള്ള പരിഹാര ലെൻസ് ഏതു ?

✅ സംവ്രജന ലെൻസ് അഥവാ കോൺവെക്സ് ലെൻസ്

⭕️ ഹൃസ്വദൃഷ്ടിക്ക് ഉള്ള പരിഹാര ലെൻസ് ഏതാണ് ?

✅ കോൺകേവ് ലെൻസ്

⭕️ വെള്ളെഴുത്തിനുള്ള പരിഹാര ലെൻസ് ഏതാണ് ?

✅ സംവ്രജന ലെൻസ് അഥവാ കോൺവെക്സ് ലെൻസ്

⭕️ വിഷമദൃഷ്ടിക്കുള്ള പരിഹാര ലെൻസ് ?

✅ സിലിൻഡ്രിക്കൽ ലെൻസ്

കൂടുതൽ PSC updates ന് whatsapp കൂട്ടായ്മയിൽ അംഗമാവു
+918893088933 പേര് അയക്കുക
Tech Zone PSC എന്ന് Save ചെയ്തതിന് ശേഷം മാത്രം മെസേജ് അയക്കുക അല്ലാത്തപക്ഷം സൗജന്യ സേവനം ലഭിക്കുകയില്ല
_____________________________________________________

Free PSC video class
www.youtube.com/ Tech Zone PSC


⭕️ ഹൃസ്വദൃഷ്ടിയും ദീർഘദൃഷ്ടിയും ഉള്ള ഒരാൾക്ക് ഉപയോഗിക്കാവുന്ന ലെൻസ്?

✅ ബൈ ഫോക്കൽ ലെൻസ്

⭕️ വ്യക്തമായ കാഴ്ചക്കുള്ള ഏറ്റവും കുറഞ്ഞ ദൂരം ?

✅ 25 സെന്റി മീറ്റർ

⭕️ കണ്ണിന്റെ റെറ്റിനയിൽ പതിക്കുന്ന പ്രതി ഭിംബത്തിന്റ സ്വഭാവം ?

✅ യഥാർത്ഥവും തല കിഴായതു

⭕️ കണ്ണിലെ  ലെൻസ് ഏതു തരത്തിൽ ഉള്ളതാണ് ?

✅ കോൺവെക്സ്

⭕️ ഒരു ലെൻസിന്റെ പ്രകാശ കേന്ദ്രത്തിനും മുഖ്യ ഫോക്കസ്സിനും ഇടയിൽ ഉള്ള അകലത്തെ എന്ത് വിളിക്കുന്നു ?

✅ ഫോക്കസ് ദൂരം

Copy rights reserved
Tech Zone PSC
www.youtube.com/Tech Zone PSC
🌟  🌟

Saturday, 16 June 2018

June 15, 2018 Current Affairs - Daily Current Affairs

June 15, 2018 Current Affairs - Daily Current Affairs

1 :

How many states signs MoU for Implementing Ayushman Bharat - NHP Mission?

A.12B.15C.10D.20

Answer: Option D

Explanation:

Mr J P Nadda, Union Minister of Health and Family Welfare exchanged the MoU with the State Health Ministers of 20 States marking their commitment towards the launch of the Ayushman Bharat - National Health Protection Mission (AB-NHPM). Smt. Anupriya Patel, Ministers of State for Health and Family Welfare and Amitabh Kant, CEO NITI Aayog were also present at the function.


2. 

Who was appointed as the next High Commissioner of India to the independent State of Papua New Guinea?

A.Amar Nath PrasadB.Krishna KumarC.Vijai KumarD.Sanjitha Reddy

Answer: Option C

Explanation:

Vijai Kumar (YOA : 2003) is at present the Counsellor, Embassy of India, Stockholm. He has been appointed as the next High Commissioner of India to the Independent State of Papua New Guinea.

3. 

Which country sets a new Guinness World record for the largest number of people juggling footballs at the same time?

A.ItalyB.GermanyC.FranceD.Poland

Answer: Option D

Explanation:

Poland set a new Guinness World record for the largest number of people juggling footballs at the same time for 10 seconds. The new record was set by 1,444 Polish football lovers who dressed in neon yellow to juggle soccer balls of the same colour in the southern city of Krakow. Italian football fans set the previous record with 1,406 people during an event organised in Caerano di San Marco, Italy, on May 7, 2016.


കൂടുതൽ PSC updates ന് whatsapp കൂട്ടായ്മയിൽ അംഗമാവു
+918893088933 പേര് അയക്കുക
Tech Zone PSC എന്ന് Save ചെയ്തതിന് ശേഷം മാത്രം മെസേജ് അയക്കുക അല്ലാത്തപക്ഷം സൗജന്യ സേവനം ലഭിക്കുകയില്ല
_____________________________________________________

Free PSC video class
www.youtube.com/ Tech Zone PSC





4. 

Which union minster meets Ambassadors from OPEC countries to India?

A.Shri Dharmendra PradhanB.Shri Prakash JavadekarC.Smt Nirmala SitharamanD.Shri Naveen Patnaik

Answer: Option A

Explanation:

Petroleum and Natural Gas Minister Dharmendra Pradhan met the Ambassadors from OPEC countries and expressed concern about rising crude oil prices and its negative impact on consumers across the world, particularly in India. At a meeting in New Delhi, Mr Padhan emphasized that global crude prices have gone beyond the threshold which can be sustained by the world. He highlighted that market fundamentals do not support such high prices. He urged the OPEC Ambassadors to convey the message to their Governments regarding the need to move to responsible pricing. He also urged them to move to transparent and flexible markets for both oil and gas. India has a strong engagement with the OPEC countries and top 8 suppliers of crude oil to India are OPEC Member countries.


5. 

The theme of International Albinism Awareness Day is;

A.Shining our light to the worldB.Let's shed the light on albinism affected kidsC.Life of women and girls with albinismD.Fighting albinism with education and awareness

Answer: Option A

Explanation:

The International Albinism Awareness Day was celebrated on 13 June to preserve the rights of persons with albinism and take efforts to ensure equal access for them to employment, education, justice and good health. The theme for International Albinism Awareness Day 2018 is: "Shining our light to the world".

6. 

Which country has approved a deal to sale of AH-64E Apache attack helicopters to India for $930 million?

A.JapanB.GermanyC.ChinaD.United States

Answer: Option D

Explanation:

The United States government has approved a deal to sell the Indian military six AH-64E Apache attack helicopters for $930 million. The agreement has been passed to the US Congress for approval and if no US lawmaker raises an objection, the contract will go ahead. Boeing and Indian partner Tata have begun to produce Apache fuselages at a plant in India, but the latest approval concerns a direct sale of finished products from the US manufacturers. In addition to aircraft, the contract includes night vision sensors, GPS guidance and hundreds of Hellfire anti-armour and Stinger air-to-air missiles. The lead contractors are US arms, aviations and engineering giants Lockheed Martin, General Electric and Raytheon.



കൂടുതൽ PSC updates ന് whatsapp കൂട്ടായ്മയിൽ അംഗമാവു
+918893088933 പേര് അയക്കുക
Tech Zone PSC എന്ന് Save ചെയ്തതിന് ശേഷം മാത്രം മെസേജ് അയക്കുക അല്ലാത്തപക്ഷം സൗജന്യ സേവനം ലഭിക്കുകയില്ല
_____________________________________________________

Free PSC video class
www.youtube.com/ Tech Zone PSC




7. 

Who has assumed charge as new Secretary in Ministry of Coal?

A.Susheel KumarB.Inder Jit SinghC.Anil G MukhimD.Krishna K Murti

Answer: Option B

Explanation:

Dr Inder Jit Singh, a 1985 batch IAS officer of Kerala Cadre, has been appointed the coal secretary in New Delhi. He succeeded Susheel Kumar. Prior to his appointment as Coal Secretary, he, was posted as Secretary (Coordination) in Cabinet Secretariat. Dr Singh is a Ph.D in Economics from Punjab University.

8. 

The Internet Intelligence Map is recently introduced by;

A.OracleB.GoogleC.MicrosoftD.IBM

Answer: Option A

Explanation:

Oracle has announced the availability of the Internet Intelligence Map, providing users with a simple, graphical way to track the health of the internet and gain insight into the impact of events such as natural disasters or state-imposed interruptions. The map is part of Oracle's Internet Intelligence initiative, which provides insight and analysis on the state of global internet infrastructure.

9. 

How many Indian students won a prize amount in the International Science and Engineering Fair?

A.3B.2C.5D.4

Answer: Option B

Explanation:

Meghana Bollimpalli and Dhruvik Parikh received the Intel Foundation Young Scientist Award of $50,000 recently. Meghana Bollimpalli selected for her novel low-cost approach for synthesizing materials that could greatly cut the production and energy costs of making electrodes for devices like supercapacitors. And Dhruvik for his development of less expensive, yet more robust ion exchange membranes for use in large industrial-scale batteries for storing solar or wind-generated electricity for later distribution.

10. 

__________ tops in the list as per the report of Niti Aayog's composite water management index report.

A.MaharashtraB.KarnatakaC.GujaratD.Jharkhand

Answer: Option C

Explanation:

Minister for Water Resources Nitin Gadkari released Niti Aayog's composite water management index report in New Delhi. Gujarat topped the list while Jharkhand was adjudged as the worst performer. Gujarat is followed by Madhya Pradesh, Andhra Pradesh, Karnataka and Maharashtra. In the northeastern and Himalayan states, Tripura has been adjudged as the top state in 2016-17 followed by Himachal Pradesh, Sikkim and Assam. Niti Aayog has ranked the states through first of its kind index on the composite water management, comprising 9 broad sectors with 28 different indicators covering various aspects.

11. 

The National Disaster Management Authority conducted a table-top exercise at the State Emergency Operation Centre (SEOC) in ___________.

A.MeghalayaB.Uttar PradeshC.TripuraD.Andra Pradesh

Answer: Option B

Explanation:

The National Disaster Management Authority conducted a table-top exercise at the State Emergency Operation Centre (SEOC) in Lucknow, Uttar Pradesh. The exercise was held in the run-up to a State-level mock exercise on flood preparedness to be held in 23 flood-prone districts of Uttar Pradesh tomorrow. The exercise is being held in collaboration with State Disaster Management Authority.


12. 

With which state Canada's Quebec province to increase the economic cooperation?

A.OdishaB.GujaratC.MaharashtraD.Rajasthan

Answer: Option C

Explanation:

The Maharashtra government and Canada's Quebec province have signed a pact to increase the economic cooperation, especially in areas of information technology, biotechnology, artificial intelligence and welfare of the tribal community. Chief Minister Devendra Fadnavis, who was on a week-long tour to the US and Canada signed MoU to this effect with Quebec Premier Philippe Couillard.

13. 

This state government has initiated a 'water literacy' campaign to create awareness about the importance of water conservation in the State.

A.KeralaB.RajasthanC.GujaratD.Odisha

Answer: Option A

Explanation:

The Kerala State Literacy Mission Authority has initiated a 'water literacy' campaign with the involvement of 70,000 students aiming to create awareness about the importance of water conservation in the State. As per the campaign, every student will take classes about water conservation for 15 families in their locality. Approx 10 lakh people will be benefited from the campaign, which is scheduled to be held from June 20 to September 20. The purpose of the campaign is to improvising the knowledge of students as well as people regarding importance of water, prevention of water pollution, water conservation and laws related to water management.

14. 

Among the following, which app won the Apple design award at the Apple's Worldwide Developers Conference (WWDC) 2018?

A.PacemakerB.VaingloryC.RobinhoodD.Calzy 3

Answer: Option D

Explanation:

A Chennai-based developer has won a design award for his app "Calzy 3" here at the Apple's Worldwide Developers Conference (WWDC) 2018. It is Developed by Raja Vijayaraman, "Calzy 3" is a highly customisable calculator that uses iOS technologies to offer features like Multitasking, Face ID and Touch ID. Calzy 3 helps people perform day-to-day mathematical calculation in an elegant way.

15. 

United States has approved USD ___________ billion on import of goods from China.

A.60B.80C.50D.72

Answer: Option C

Explanation:

US President Donald Trump has approved tariffs worth USD 50 billion on import of goods from China. Following the decision, Congresswoman Rosa DeLauro said tariffs must be seen as one tool among many the US could use to hold bad actors like China accountable and bring the Chinese government to the table to secure a more favourable balance of trade.

16. 

Which stock exchange launched a 'Tri-party Repo Market Platform' for repurchase of corporate debt security?

A.BSEB.NSEC.India INXD.Calcutta Stock Exchange Ltd

Answer: Option B

Explanation:

NSE launched a 'Tri-party Repo Market Platform' for repurchase of corporate debt security. It is a repo contract where a third entity, apart from the borrower and lender, called tri-party agent acts as an intermediary to facilitate services like collateral selection, payment and settlement, custody and management during the life of the transaction. It provides opportunity to borrow against the securities and provides short-term liquidity to participants.

All rights reserved © Tech zone PSC
www.Youtube.com/Tech Zone PSC

IT PSC QUESTIONS AND ANSWERS

Special Rank Rare PSC Questions Tech zone PSC Join free WhatsApp updates +918893088933 YouTube.com/ Tech Zone PSC

Special Rank Rare PSC Questions Tech zone PSC Join free WhatsApp updates +918893088933 YouTube.com/ Tech Zone PSC 1. With which does t...