Search This Blog

Friday, 20 April 2018

PSC Panchayat Secretary Examination-2008 Questions & Answers

Join tech zone psc
WhatsApp +918893088933

1. The European country which first started trade with India was:

(a) France

(b) Holland

(c) Portugal

(d) England

Ans:  (c) Portugal

 

2. The science of improving crop varieties is called:

(a) Hybridisation

(b) Selection

(c) Introduction

(d) Plant-breeding

Ans:  (a) Hybridisation

 

3. Green revolution refers to:

(a) Maintaining soil fertility

(b) Use of green plants for covering the earth

(c) Development of new crop varieties which helped to overcome
hunger

(d) Growing green plants to establish balance of nature

Ans:  (c) Development of new crop varieties which helped to overcome
hunger

 

4. Inland Fisheries is referred to:

(a) Culturing fish in fresh water

(b) Trapping and capturing fish

(c) Deep sea fisheries

(d) Extraction of oil from fish

Ans:  (a) Culturing fish in fresh water

 

5. High milk yielding varieties of cows are obtained by:

(a) Superovulation

(b) Artificial insemination

(c) Use of surrogate mothers

(d) All the above

Ans:  (d) All the above

 

6. A crocodile had just eaten a lamb when a hawk saw the crocodile, attacked
it and consumed it. The hawk is in ecological terms:

(a) a producer

(b) a primary consumer

(c) a secondary consumer

(d) a tertiary consumer

Ans:  (d) a tertiary consumer

 

7. Which of the following is a non-renewable resource?

(a) Water

(b) Coal

(c) Fisheries

(d) Wildlife

Ans:  (b) Coal

 

8. Pollution is an undesirable change in physical, chemical and biological
properties of:

(a) air

(b) water

(c) soil

(d) All the above

Ans:  (d) All the above

 

9. In a free market economy, prices are determined by the:

(a) Capitalists

(b) Government

(c) Market forces

(d) Producers

Ans:  (c) Market forces

 

10. India’s National Newspaper “The Hindu” started since:

(a) 1898

(b) 1888

(c) 1878

(d) 1868

Ans:  (c) 1878

 

11. Which country has longest school year in the world?

(a) Japan

(b) Russia

(c) China

(d) Germany

Ans:  (a) Japan

 

12. Puducherry is a former ……… colony.

(a) British

(b) Vietnam

(c) French

(d) German

Ans:  (c) French

 

13. “The True Democracy is what promotes the welfare of the society”. Who
said it?

(a) Sardar Patel

(b) Mahatma Gandhi

(c) Dadabai Naoroji

(d) Gokhale

Ans:  (b) Mahatma Gandhi

 

14. The consumer Rights were first enumerated in the year 1962 in:

(a) UK

(b) Germany

(c) Japan

(d) U.S.A

Ans:  (d) U.S.A

 

15. I.T.C means:

(a) Inter-Transitional Centre

(b) Inter-Trade Centre

(c) Inter-Tropical Convergence

(d) None of these

Ans:  (c) Inter-Tropical Convergence

 

16. The coniferous forests in India occur between the height of:

(a) 2700 and 4000 mts

(b) 1400 and 2000 mts

(c) 1500 and 3000 mts

(d) 1330 and 2700 mts

Ans:  (a) 2700 and 4000 mts

 

17. The International Tourism year:

(a) 1957

(b) 1967

(c) 1977

(d) 1987

Ans:  (b) 1967

 

18. The energy possessed by a body by virtue of its motion is known as:

(a) Kinetic energy

(b) Static energy

(c) Potential energy

(d) None of these

Ans:  (a) Kinetic energy

 

19. Which is the oldest of all Vedas?

(a) Sama Veda

(b) Atharva Veda

(c) Yajur Veda

(d) Rig Veda

Ans:  (d) Rig Veda

 

20. When we pluck the wire of a sitar, the waves produced in the wire are:

(a) longitudinal

(b) transverse

(c) sometimes longitudinal and sometimes transverse

(d) electromagnetic transverse

Ans:  (b) transverse

 

21. If a mirror has a focal length of +15 cm, it is a:

(a) Convex mirror

(b) Concave mirror

(c) Plane mirror

(d) None of these

Ans:  (a) Convex mirror

 

22. Scurvy is a deficiency disease caused by lack of:

(a) Vitamin A

(b) Vitamin B

(c) Vitamin C

(d) Vitamin B2

Ans:  (c) Vitamin C

 

23. The first person to see a cell under the microscope was:

(a) M. Schleiden

(b) T. Schwann

(c) Robert Hooke

(d) A.V. Leeuwenhoek

Ans:  (c) Robert Hooke

 

24. How old is the embryo when it becomes a foetus?

(a) 7 months

(b) 6 months

(c) 2 months

(d) 4 months

Ans:  (c) 2 months

 

25. The “Law of Multiple Proportion” was discovered by:

(a) John Dalton

(b) Ritcher

(c) Joseph Proust

(d) A. Lavoisier

Ans:  (a) John Dalton

 

26. Controlled oxidation of methanol gives:

(a) Methanoic acid

(b) Methanol

(c) Carbon dioxide and water

(d) Methane

Ans:  (a) Methanoic acid

 

27. Laurie Baker, who died recently was famous in the field off:

(a) Environmental conservation

(b) Education

(c) Architecture

(d) Health

Ans:  (c) Architecture

 

28. The “Diet” is the Parliament of:

(a) Spain

(b) Jordan

(c) Japan

(d) Jamaica

Ans:  (c) Japan

 

29. Who among the following is called “Desha Bandhu”?

(a) Rana Pratap

(b) C.R. Das

(c) Rajagopalachari

(d) Subhash Chandra Bose

Ans:  (b) C.R. Das

 

30. The constituent Assembly was set up under the:

(a) Cabinet Mission Plan of 1946

(b) Govt. of India Act 1935

(c) Indian Independence Act 1947

(d) Govt. of India Act 1919

Ans:  (a) Cabinet Mission Plan of 1946

 

31. The chief minister is not responsible for:

(a) running the entire administration of the State

(b) the maintenance of Law and order of the State

(c) the defence of the State

(d) none of these

Ans: (c) the defence of the State

 

32. How many types of Galaxies are there?

(a) Three

(b) Four

(c) Two

(d) None of these

Ans:  (a) Three

 

33. Warm air surrounded by cold air causes:

(a) Tempest

(b) Cyclone

(c) Mirage

(d) Smog

Ans:  (b) Cyclone

 

34. Which is the deepest part of Indian Ocean?

(a) Java Trench

(b) Mariana Trench

(c) Oceanic Trench

(d) None of these

Ans:  (d) None of these

 

35. Which Chinese city lies in the Waterloo Road?

(a) Shanghai

(b) Beijing

(c) Hongkong

(d) None of these

Ans:  (c) Hongkong

 

36. Which is the largest Man-made Lake in India?

(a) Narmada Sagar

(b) Dal Lake

(c) Ootacamunt

(d) None of these

Ans:  (d) None of these

 

37. Who introduced the postal system in India?

(a) Chandra Gupta

(b) Samudra Gupta

(c) Alauddin

(d) Kutbuddin

Ans:  (c) Alauddin

 

38. Who can dissolve the Rajya Sabha?

(a) President

(b) Vice-President

(c) Lok Sabha

(d) Nobody

Ans:  (d) Nobody

 

39. “You can fool all the people some of the time, some of the people all the
time, but can’t fool all the people all the time”. This quotation is attributed
to whom?

(a) Abraham Lincoln

(b) Bernard Shaw

(c) Thomas Carlyle

(d) Francis Bacon

Ans:  (a) Abraham Lincoln

 

40. Who is the author of the book “Death of a City”?

(a) Amritha Preetham

(b) Hillary Clinton

(c) Henry James

(d) Pearl S. Buck

Ans:  (a) Amritha Preetham

 

41. Koodiyattom belongs to:

(a) Tamil Nadu

(b) Andhra Pradesh

(c) Kerala

(d) Gujarat

Ans:  (c) Kerala

 

42. When was the Children’s Film Society established?

(a) 1955

(b) 1965

(c) 1975

(d) 1985

Ans:  (a) 1955

 

43. Which period was considered as the Plan Holiday?

(a) 1961-66

(b) 1966-69

(c) 1969-74

(d) 1974-79

Ans:  (b) 1966-69

 

44. After “Kalinga war” Ashoka:

(a) went to conquer other places

(b) realised that he was not strong to rule as a king.

(c) became a Buddist

(d) went away to live in the jungle.

Ans:  (c) became a Buddist

 

45. Who is known as the “Father of Local Self-Government” in India?

(a) Lord William Bentick

(b) Lord Rippon

(c) Lord Curzon

(d) Lord Dalhousie

Ans:  (b) Lord Rippon

 

46. The major difference between “Varna” and “Jati” is that:

(a) Varna was formed after Jati

(b) Jati was derived from Varna

(c) Varna are only four but Jati are many

(d) They are unrelated

Ans:  (c) Varna are only four but Jati are many

 

47. Which of the following diseases is caused by the bite of a mad dog?

(a) Leukaemia

(b) Hydrophobia

(c) Scurvy

(d) Diphtheria

Ans:  (b) Hydrophobia

 

48. The sex of a child is determined:

(a) at the time of the sperm’s entry

(b) six to seven weeks after conception

(c) at the time of fertilisation of the ovum

(d) in the third month of pregnancy.

Ans:  (c) at the time of fertilisation of the ovum

 

49. The disease is known as the “black stem rust” destroys the harvest of:

(a) paddy

(b) sugarcane

(c) ragi

(d) wheat

Ans:  (d) wheat

 

50. The term “Dastak” implies:

(a) A riot

(b) A port near Hooghly

(c) Free pass or duty-free trade

(d) Marketplaces

Ans:  (c) Free pass or duty-free trade

51. The war of 1556 is known as :

(a) Battle of Plassey

(b) Second battle of panipat

(c) First battle of Panipat

(d) None of these

Ans:  (b) Second battle of panipat

 

52. “Sravanabelgola” is associated with :

(a) Buddhism

(b) Jainism

(c) Zoroastrianism

(d) Judaism

Ans:  (b) Jainism

 

53. Which one of the following is a “Pratiloma” marriage?

(a) Brahmin boy with a Kshatriya girl

(b) Vaisya boy with a Sudra girl

(c) Brahmin boy with a Sudra girl

(d) Sudra boy with a Vaisya girl

Ans:  (d) Sudra boy with a Vaisya girl

 

54. “I have nothing to offer except blood, sweat and tears” was said by :

(a) Subhash Chandra Bose

(b) Winston Churchill

(c) Lord Nelson

(d) Napolean

Ans:  (b) Winston Churchill

 

55. On April 14, 1912 the British Liner “Titanic” sank after hitting an iceberg in the North Atlantic. How long did it take for the great ship to go down?

(a) Less than one hours

(b) Just under three hours

(c) Five and one -half hours

(d) Twelve hours

Ans:  (b) Just under three hours

 

56. Which State in India tops in the distribution of forest area?

(a) Assam

(b) Sikkim

(c) Himachal Pradesh

(d) Madhya Pradesh

Ans:  (d) Madhya Pradesh

 

57. The trade name “Cow and Gate” is associated with :

(a) Cosmetics

(b) Sweets

(c) Boot Polish

(d) Baby milk food

Ans:  (d) Baby milk food

 

58. Ball-bearings are used in cycles, scooters, etc to:

(a) reduce the friction between wheel and axle

(b) increase the friction between wheel and axle.

(c) reduce the friction between ground and wheel.

(d) None of these.

Ans:  (a) reduce the friction between wheel and axle

 

59. Entomology is the study of :

(a) Fungi

(b) Bacteria

(c) Epidemics

(d) Insects

Ans:  (d) Insects

 

60. Where can we see a statue of Charlie Chaplin?

(a) Paris

(b) Hong Kong

(c) Jakarta

(d) London

Ans:  (d) London

 

61. Among the following which plant is completely devoid of roots?

(a) Azolla

(b) Vallisneria

(c) Hydrilla

(d) Ceratophyllum

Ans:  (d) Ceratophyllum

 

62. Modern Synthetic Theory of Evolution is based on:

(a) Genetic and chromosomal mutations

(b) Genetic recombination and natural selection.

(c) Reproductive isolation

(d) All the above

Ans:  (a) Genetic and chromosomal mutations

 

13. The colour of “Black Box” used in aeroplanes is:

(a) Black

(b) Cyan

(c) Brown

(d) Orange

Ans:  (d) Orange

 

64. The change of vapour int the liquid state is known as:

(a) Vapourisation

(b) Diffusion

(c) Osmosis

(d) Condensation

Ans:  (d) Condensation

 

65. The average gestation period of sheep is:

(a) 30 days

(b) 150 days

(c) 280 days

(d) 365 days

Ans:  (b) 150 days

 

66. As per which Article of the Indian Constitution the “Presidential Rule” can be introduced in States?

(a) Article 356

(b) Article 358

(c) Article 359

(d) Article 386

Ans:  (a) Article 356

 

67. After how many years does Haley’s Comet reappear?

(a) 1000 years

(b) 76 years

(c) 12 years

(d) 363 years

Ans:  (b) 76 years

 

68. What is the name of the method of estimating the ages of archaeological
specimens of biological origin, by measuring the radioactive carbon present
in that specimen?

(a) carbon dating

(b) isotope study

(c) fluoroscopic

(d) none of these

Ans:  (a) carbon dating

 

69. “Silk Anniversary” means:

(a) 12th Anniversary

(b) 10th Anniversary

(c) 5th Anniversary

(d) 17th Anniversary

Ans:  (a) 12th Anniversary

 

70. What lies between Rashtrapati Bhavan and India Gate?

(a) Rajghat

(b) Rajpath

(c) M.G. Road

(d) Red Fort

Ans:  (b) Rajpath

 

71. There is hardly any space for the children …..:

(a) even though it is a very large house

(b) since it is a very large house

(c) though it is a very large house

(d) because it is a very large house

Ans:  (c) though it is a very large house

 

72. I wouldn’t jump off that rock ……………

(a) if I am you

(b) if I had been you

(c) if I were you

(d) if I would have been you

Ans:  (c) if I were you

 

73. Will you wait ……………. I return?

(a) when

(b) till

(c) as

(d) while

Ans:  (b) till

 

74. ……… you are called, you may step into the room.

(a) as soon as

(b) after

(c) before

(d) when

Ans:  (d) when

 

75. There is a vacancy for an expert ……..video editing.

(a) on

(b) with

(c) at

(d) in

Ans:  both c & d can be used

 

76. Are there exhibits ………. sale?

(a) to

(b) for

(c) on

(d) at

Ans:  (b) for

 

77. Jayan said something (Choose the question):

(a) What did Jayan say?

(b) What does Jayan say?

(c) What Jayan say?

(d) What has Jayan said?

Ans:  (a) What did Jayan say?

 

78. Do you like ……..?

(a) to drive

(b) driving

(c) drive

(d) a drive

Ans:  (b) driving

 

79. My aunt has lived in Australia ………. ten years.

(a) since

(b) for

(c) ever since

(d) up to

Ans:  (b) for

 

80. ……… a good film on the TV yesterday.

(a) there was

(b) there is

(c) there has been

(d) there had been

Ans:  (a) there was

 

81. Donkeys ………..

(a) chatter

(b) coo

(c) bray

(d) mew

Ans:  (c) bray

 

82. Bulls ………

(a) grunt

(b) bleat

(c) bellow

(d) buzz

Ans:  (c) bellow

 

83. Darkness ………

(a) occurs

(b) happens

(c) spreads

(d) falls

Ans:  (c) spreads

 

84. A habit ………

(a) develops

(b) occurs

(c) comes up

(d) forms

Ans:  (d) forms

 

85. At loggerheads approximately means:

(a) in harmony

(b) in anger

(c) in dispute

(d) in mirth

Ans:  (c) in dispute

 

86. To beat the air approximately means:

(a) to make efforts in vain

(b) to be successful

(c) to trouble others

(d) to make mistakes

Ans:  (a) to make efforts in vain

 

87. The horse is related to hay in the same way as the cow is related to ……..

(a) milk

(b) fodder

(c) leaves

(d) straw

Ans:  (b) Fodder (dried food for cattle)

 

88. Wince is related to pain in the same way as prostration is related to ……..

(a) discomfort

(b) frustration

(c) submissiveness

(d) happiness

Ans:  (c) submissiveness

 

89. Bird: Cage (Take the wrong pairs):

(a) Thief: prison

(b) Animals: zoo

(c) Antique: museum

(d) Crime: punishment

Ans:  (d) crime : punishment

 

90. The Old Testament tells of the ……… the Jews made with God.

(a) covenant

(b) covennant

(c) covenent

(d) covanant

Ans:  (a) covenant

 

91. The trekkers set up the hills at a ……….pace (Use the antonym of sluggish)

(a) slow

(b) quick

(c) dull

(d) brisk

Ans:  (b) quick

 

92. The play was so …………. that the audience laughed all through it.

(a) ludicrous

(b) ludicrose

(c) ludicruous

(d) ludecrous

Ans:  (a) ludicrous

 

93. Choose the wrongly spelt word:

(a) annihilate

(b) anomalous

(c) deprecate

(d) eupheimism

Ans:  (d) eupheimism

 

94. She said to Ahmed, “I’ll be late”. Change to indirect speech:

(a) She said to Ahmed that I’ll be late

(b) She told Ahmed that she will be late

(c) She told Ahmed that she’d be late

(d) She told Ahmed that she could be late.

Ans:  (c) She told Ahmed that she’d be late

 

95. Will you return asked John (Choose the right punctuation):

(a) “Will you returned”, asked John

(b) “Will you return?” asked John

(c) “Will you return,? asked John

(d) “Will you return?” asked john

Ans:  (b) “Will you return?” asked John

 

96. Tom, who is a friend of mine is coming with me. (Substitute the italicised part if required):

(a) my friend

(b) a friend of mine

(c) a neighbour friend of mine

(d) no improvement

Ans:  (a) my friend

 

97. The past participle of rise is ………

(a) rise

(b) risen

(c) rose

(d) rised

Ans:  (b) risen

 

98. The little boy spent much of his money ……… sweets.

(a) on

(b) in

(c) for

(d) at

Ans:  (a) on

 

99. Everything depends on ……. receiving the reply in time.

(a) his

(b) him

(c) he

(d) himself

Ans:  (a) his

 

100. I am going to bed early today ………..

(a) but I can’t sleep well

(b) as I have to be up early tomorrow

(c) and I had a tiresome day today

(d) as I had not slept

Ans:  (b) as I have to be up early tomorrow

LDC Model Malayalam General Knowledge Questions & Answers

Tech zone PSC
WhatsApp group
+918893088933

1. ലോകത്തിലെ ആദ്യത്തെ ഔദ്യോഗിക നാണയം ?

Ans: ലിഡിയയിലെ ഇലക്ട്രോ സ്റ്റാറ്റര്‍.

 

2. ഡാറിക്ക് ഏതു രാജ്യത്തെ പുരാണ നാണയമാണ് ?

Ans: പേര്‍ഷ്യ

 

3. ഔള്‍ ഏതു രാജ്യത്തെ പുരാണ നാണയമാണ് ?

Ans: ആതന്‍സ്

 

4. ഇന്ത്യയുടെ നാണയങ്ങളില്‍ നിന്നും ‘നയ’ എന്ന വിശേഷണം ഒഴിവാക്കിയ വര്‍ഷം?

 Ans: 1964

 

5. സ്വതന്ത്ര ഇന്ത്യയില്‍ നാണയ നിയമനം നിലവില്‍വന്ന വര്‍ഷം ?

Ans: 1955

 

6. മൗണ്ട് ബാറ്റണ്‍ ഇന്ത്യയുടെ വൈസ്രോയിയായി ചുമതലയേറ്റ വര്‍ഷം ?

Ans: 1947

 

7. ചിറ്റഗോങ് ആയുധപ്പുര ആക്രമണം ആരുടെ നേത്രുത്വത്തിലായിരുന്നു ?

Ans: സൂര്യ സെന്‍

 

8. 1913ല്‍ ഗദ്ദാര്‍ പാര്‍ട്ടി രൂപവത്കരിച്ചത് ?

Ans: ലാലാ ഹര്‍ദയാല്‍

 

9. കാക്കോരി ഗൂഢാലോചനകേസ് ആരുടെ നേത്രുത്വത്തിലായിരുന്നു ?

Ans: രാംപ്രസാദ് ബിസ്മില്‍ (1925 ഓഗസ്റ്റ്‌ 9)

 

10. സൈമണ്‍ കമ്മീഷ ന്‍ റിപ്പോര്‍ട്ട്‌ ചര്‍ച്ചചെയ്ത വട്ടമേശ സമ്മേളനം

Ans: ഒന്നാം വട്ടമേശ സമ്മേളനം (1930)

 

11. സൈമണ്‍ കമ്മീഷന്‍ ഇന്ത്യയിലെത്തിയ വര്‍ഷം ?

Ans: 1928 ഫെബ്രുവരി 3

 

12. മഞ്ചേരിയില്‍  ഖിലാഫത്ത് കമ്മിറ്റി നിലവില്‍വന്നത് ആരുടെ നേതൃത്വത്തിലാണ് ?

Ans: കുഞ്ഞഹമ്മദ് ഹാജി

 

13. തിരൂരങ്ങാടിയിലെ ഖിലാഫത്ത് കമ്മിറ്റിയുടെ നേതാവ് ?

Ans: ആലി മുസലിയാര്‍

 

14. പൂക്കോട്ടൂരിലെ ഖിലാഫത്ത് കമ്മിറ്റി നേതാവ് ?

Ans: കളത്തിങ്ങല്‍ മുഹമ്മദ്

 

15. ‘ജാലിയന്‍വാലാ ബാഗ്‌’ ആരുടെ പുസ്തകമാണ്‍ ?

Ans: ഭീഷ്മ സാഹ്നി ഖന്ന

 

16. ലോകസമാധാന ദിനമായി ഐക്യരാഷ്ട്രസഭ ആചരിക്കുന്നത് ?

Ans: ഒക്ടോബര്‍: 2

 

17. “ലളിതമായ വസ്ത്രധാരണം, പെരുമാറ്റം, സംഭാഷണശൈലി, സംസാരിക്കുന്നത്ത ന്‍റെ നാട്ടുഭാഷയായ ഗുജറാത്തിയിലും ഹിന്ദിയിലും. ഒരു നാടന്‍ കൃഷിക്കാരനെപ്പോലെയായിരുന്നു ഈ മനുഷ്യന്‍ ” ഗാന്ധിജിയെ ഇങ്ങനെ വിശേഷിപ്പിച്ചത്‌ ?

Ans:  ജവഹര്‍ലാല്‍  നെഹ്‌റു

 

18. ഓള്‍ ഇന്ത്യ മുസ്‌ലിം ലീഗ് സ്ഥാപിച്ചത് ഏത് വര്‍ഷം ?

Ans: 1906 ഡിസംബര്‍ 3

 

19. സ്വദേശി പ്രസ്ഥാനം രൂപവത്കരിച്ച വര്‍ഷം ?

Ans: 1905 ആഗസ്റ്റ്‌ : 7

 

20. ‘എന്‍റെ മുന്‍ഗാമിക ള്‍ ഈ ഉപഭൂഖണ്ഡം  കൈയടക്കിയതും ഭരണം നിലനിര്‍ത്തിയതും വാള്‍മുനകൊണ്ടും തോക്കുകൊണ്ടുമാണ്. അതില്‍നിന്നു വ്യത്യസ്തമായി നിങ്ങ ള്‍ എന്നില്‍നിന്നു പ്രതീക്ഷിക്കേണ്ടതില്ല.’ ആരുടെ വാക്കുക ള്‍ ?

Ans: കഴ്സണ്‍

 

21. ‘ഐക്യബംഗാള്‍ ഒരു ശക്ത്തിയാണ്.ബംഗാള്‍ വിഭജികപ്പെട്ടാല്‍ ശക്തിക്ഷയമുണ്ടാകും.’ ആരുടെ വാക്കുകള്‍ ?

 Ans: റിസ്ലി

 

22. 1905-ല്‍ ബംഗാള്‍ വിഭജനം നടത്തിയ വൈസ്രോയി ?

Ans: കഴ്സണ്‍

 

23. 1885-ല്‍ എ.ഒ. ഹ്യൂം, ഡബ്ല്യു.സി.ബാനര്‍ജി എന്നിവരുടെ നേതൃത്വത്തില്‍ കോണ്‍ഗ്രസ്‌ രൂപംകൊണ്ടത് എവിടെ വെച്ചാണ് ?

Ans: തേജ്പാല്‍ സംസ്കൃത കോളേജ്,മുംബൈ

 

24. പുണെ സാര്‍വജനികസഭ രൂപവത്കരിച്ചത് ?

Ans: ജസ്റ്റിസ്‌ മഹാദേവ ഗോവിന്ദ റാനെഡെ

 

25. മദ്രാസ്‌ മഹാജനസഭ രൂപവത്കരിച്ചത് ?

Ans: എം.വീരരാഘവാചാരി

Tech zone PSC class

26. ഇന്ത്യയുടെ ദേശിയപതാക സാര്‍വദേശിയ വേദിയില്‍ ആദ്യമായി ഉയര്‍ത്തിയത് ?

Ans: മാഡം ബിക്കാജി കാമ

 

27. ‘പുലര്‍ച്ചെ നാലുമണിക്ക് വേണ്ടി പോത്തന്നൂരിലെത്തി.മുറിയില്‍ കണ്ട ഭീകരദൃശ്യം ആ പിശാചുകളെപോലും ഞെട്ടിച്ചു.’ഏതു സംഭവത്തിന്‍റെ ദൃശ്യവിവരണമാണിത് ?

Ans: വാഗണ്‍ ട്രാജഡി

 

28. മുംബൈ മില്‍ ഹാന്‍ഡ്സ് അസോസിയേഷന്‍ രൂപവത്കരിച്ചത് ?

Ans: 1890

 

29. മുണ്ടാകലാപം നടന്ന സ്ഥലം ?

Ans: ഛോട്ടാ നാഗ്പുര്‍ (1899 ഡിസംബ ര്‍ 25)

 

30. സന്താള്‍ വംശജ ര്‍ പോരാട്ടദിനം ആചരികുന്നത് ?

Ans: ജൂണ്‍ 30

 

31. മഞ്ചേരി കലാപം നടന്ന വര്‍ഷം ?

Ans: 1849

 

32. കുളത്തൂര്‍ കലാപം നടന്ന വര്‍ഷം ?

Ans: 1851

 

33. മട്ടന്നൂര്‍ കലാപം നടന്ന വര്‍ഷം ?

Ans: 1852

 

34. നീലം കലാപം നടന്നത് ഏതു സംസ്ഥാനത്താണ് ?

 Ans: പശ്ചിമബംഗാള്‍

 

35. കര്‍ഷക രാജാവായി സ്വയം പ്രഖ്യാപിച്ച ഉത്തര്‍പ്രദേശിലെ വിപ്ലവകാരി ?

Ans: ദേവിസിങ്

 

36. ഒന്നാം സ്വാതന്ത്രസമര കാലത്ത് ബീഹാറില്‍ കലാപം നയിച്ചത് ?

Ans: കണ്‍വര്‍സിങ്

 

37. ‘ശിപായി മ്യൂട്ടണി –എ സോഷ്യല്‍ സ്റ്റഡി ആന്‍ഡ്‌ അനാലിസിസ്’ ആരുടെ പുസ്തകമാണ് ?

Ans: ഹരപ്രസാദ് ചട്ടോപാധ്യായ്

 

38. തിരുവിതാംകൂറില്‍ ‘നാട്ടുകൂട്ട ഇലക്കം’ നടത്തിയത് ?

Ans: വേലുത്തമ്പി ദളവ ‍

 

39. ‘കുണ്ടറ വിളംബരം’ ഏതു കൊല്ലവര്‍ഷമാണ്‌ നടത്തിയത് ?

Ans: 984 മകരം 1(1809)

 

40. പഴശിരാജ വീരമൃത്യുവരിച്ച വര്‍ഷം ?

Ans: 1805 ഡിസംബര്‍ 30

 

41. ഇന്ത്യക്കാര്‍ പഴഞ്ചര്‍ ജീവിതരീതി പിന്തുടരുന്നവരാണെന്നും ഇന്ത്യക്കാരെ സംസ്കാരസമ്പന്നരാക്കുകയാണ് തങ്ങളുടെ ധര്‍മമെന്നുള്ള ബ്രിട്ടീഷുക്കാരുടെ അവകാശവാദം അറിയപെട്ടത്‌ ?

Ans: വെള്ളക്കാരന്‍റെ ഭാരം

 

42. 1770-നും 1900-നും ഇടയില്‍ ഇന്ത്യയില്‍ എത്ര ക്ഷാമാങ്ങളുണ്ടായി ?

Ans: 16

 

43. “രോഗങ്ങള്‍ പടര്‍ന്നുപിടിച്ചു . പനിയും പ്ലേഗും വസൂരിയും കാറ്റുപോലെ പരന്നു. രോഗികളെ ശുശ്രൂഷിക്കാനോ ശവങ്ങള്‍ മറവുചെയ്യാന്‍പോലുമോ ആളില്ലാതായി. വീടുകളില്‍ ശവശരീരങ്ങള്‍ അനാഥമായി കിടന്ന്‍ ചീഞ്ഞുന്നാറി.” ഏതു നോവലിലാണ് ഈ വിവരണം ?

 Ans: ആനന്ദമഠം(ബെങ്കിംചന്ദ്ര ചാറ്റര്‍ജി)

 

44. ശാശ്വത ഭൂനികുതി ബംഗാള്‍, ബീഹാര്‍, ഒറീസ എന്നിവിടങ്ങളില്‍ നടപ്പിലാക്കിയത്?

Ans: കോണ്‍വാലീസ്  

 

45. ദത്തവകാശ നിരോധ നിയമം നടപ്പിലാക്കിയത് ?

Ans: ഡെല്‍ഹൗസി

 

46. ഈസ്റ്റ്‌ ഇന്ത്യ കമ്പനിക്കാര്‍ ഇന്ത്യയില്‍ ആദ്യമായി അധികാരം സ്ഥാപിച്ചത് എവിടെയാണ് ?

Ans: ബംഗാള്‍

 

47. വില്യം ഹോക്കിന്‍സ് ഏത് മുഗള്‍ ചക്രവര്‍ത്തിയുടെ സദസ്സിലാണ് എത്തിയത് ?

Ans: ജഹാംഗീര്‍

 

48. ഒന്നാം കേരള നിയമസഭയി ല്‍ എത്ര അംഗങ്ങള്‍ ?

Ans: 127 (ഭരണപക്ഷം 65)

 

49. കേരള നെല്‍വയ ല്‍ തണ്ണീര്‍തട ആക്ട് ഏതു വര്‍ഷമാണ്‌ പാസാക്കിയത് ?

Ans: 2008

 

50. തോട്ടപ്പള്ളി സ്പില്‍വേ ഏതു വര്‍ഷമാണ്‌ പാസാക്കിയത് ?

Ans: 1954 ഡിസംബര്‍ 5

Tech zone PSC class

51. തണ്ണീര്‍മുക്കം റെഗുലേറ്റ ര്‍ പൂര്‍ത്തിയാക്കിയ വര്‍ഷം ?

Ans: 1974

 

52. കുട്ടനാട് പ്രദേശം സമുദ്രനിരപ്പില്‍ നിന്ന് എത്ര മീറ്റര്‍ താഴെയാണ് ?

Ans: 0.5 – 1.5

 

53. ഗ്രീന്‍ലന്‍ഡി ല്‍ മഞ്ഞ് ആഴത്തില്‍ മൂടിക്കിടക്കുന്ന പ്രദേശം ?

 Ans: തുന്‍ട്ര

 

54. ഗ്രീന്‍ലന്‍ഡിലെ ശരാശരി താപനില ?

Ans: മൈനസ് ആറ് ഡിഗ്രി

 

55. എസ്കിമോയുടെ വാഹനത്തെ വിളിക്കുന്ന പേര്‍ ?

Ans: സ്ലെഡ്

 

56. സമരാതൃധിനം എന്നാണ് ?

Ans: മാര്‍ച്ച്‌ 20/21, സെപ്റ്റംബര്‍ 22/33

 

57. ഗ്രീഷ്മ അയനാന്തദിനം എന്നാണ് ?

Ans: ഡിസംബര്‍ 22

 

58. ‘പറക്കുന്ന ഓടം’ (flying shuttle) കണ്ടുപിടിച്ചത് ?

Ans: ജോണ്‍ കെ.(1733)

 

59. സ്പിന്നിങ് ജന്നി കണ്ടുപിടിച്ചത് ?

Ans: ജയിംസ് ഹാര്‍ഗ്രീവ്സ്(1764)

 

60. ‘വാട്ടര്‍ ഫ്രെയിം’ കണ്ടെത്തിയത് ആരാണ് ?

Ans: റിച്ചാര്‍ഡ്‌ ആര്‍ക്ക് റൈറ്റ്(1768)

 

61. ഉറപ്പുള്ള നൂല്‍ നിര്‍മിക്കാവുന്ന ‘മ്യൂള്‍’ എന്ന യന്ത്രം കണ്ടുപിടിച്ചത് ?

Ans: സാമുവല്‍ ക്രോ൦പ്റ്റണ്‍(1779)

 

62. പവര്‍ലൂം കണ്ടുപ്പിടിച്ചത് ?

Ans: എഡ്മന്‍ഡ് കാര്‍ട്ട്റൈറ്റ്(1785)

 

63. ‘കണ്ടുപിടിത്തങ്ങളിലെ രാജാവ്’ എന്നറിയപെടുന്ന ആയിയന്ത്രം കണ്ടുപിടിച്ചത് ?

Ans :ജയിംസ് വാട്ട്(1769)

 

64. വ്യവസായവത്കരനതിന് മുന്‍പ് കൈതൊഴില്‍ കച്ചവടക്കാര്‍ രൂപംകൊടുത്ത ചെറുസംഘടന?

Ans : ഗില്‍ഡുകള്‍    

 

65. ഇന്ത്യന്‍ ഭരണഘടനാ ശില്‍പി?

Ans: ഡോ.ബി.ആര്‍.അംബേദ്കര്‍

 

66. അയിത്ത നിര്‍മാര്‍ജനത്തെക്കുറിച്ച് പ്രദിപാദിക്കുന്ന ഭരണഘടനാ വകുപ്പ്?

Ans: ആര്‍ട്ടിക്കി ള്‍  17   

 

67. ഏതു തീയതിയിലാണ് ഇന്ത്യന്‍ ഭരണഘടനാ അഗീകരിക്കപ്പെട്ടത് ?

Ans: 1949 നവംബര്‍ 26

 

68. വയലാര്‍ അവാര്‍ഡ് ഏര്‍പെടുത്തിയ വര്‍ഷം ?

Ans: 1977

 

69. ‘കേരളം മലയാളികളുടെ മാതൃഭുമി’-ആരുടെ രചന ?

Ans: ഇ.എം.എസ്.നംമ്പൂതിരിപ്പാട്

 

70. കേരളത്തില്‍ ഈറ്റവും കൂടുതല്‍ ഭരിച്ച മുഖ്യമന്ത്രി ?

Ans: ഇ.കെ.നായനാര്‍

 

71. ‘മയ്യഴിഗാന്ധി’ എന്നറിയപ്പെടുന്നത് ?

Ans: ഐ.കെ.കുമാരന്‍ മാസ്റ്റര്‍

 

72. രാജ്യസഭാംഗമാകാനുള്ള കുറഞ്ഞ പ്രായം ?

Ans: 30 വയസ്സ്

 

73. ലോകസഭംഗമാകാനുള്ള കുറഞ്ഞ പ്രായം ?

Ans: 25 വയസ്സ്

 

74. രാജ്യസഭയുടെ പരവതാനിയുടെ നിറം ?

Ans: ചുവപ്പ്

 

75. ലോകസഭയുടെ പരവതാനിയുടെ നിറം ?

Ans: പച്ച

PSC Model Questions

76. അമേരിക്കന്‍ ഭരണഘടനയുടെ ശില്‍പി ?

Ans: തോമസ്‌ ജെഫേഴ്സണ്‍

 

77. ആദ്യ വയലാര്‍ അവാര്‍ഡ് നേടിയത് ?

Ans: ലളിതാംബിക അന്തര്‍ജനം (കൃതി-അഗ്നിസാക്ഷി)

 

78. 2015-ലെ വയലാര്‍ അവാര്‍ഡ് നേടിയത് ?

Ans: സുഭാഷ്ചന്ദ്രന്‍ (കൃതി-മനുഷ്യന് ഒരു ആമുഖം)

 

79. 2016-ലെ വയലാര്‍ അവാര്‍ഡ് നേടിയത് ?

Ans: യു.കെ.കുമാരന്‍ (കൃതി-തക്ഷന്‍കുന്ന്‍ സ്വരൂപം)

 

80. തുടര്‍ച്ചയായി ഏറ്റവും കൂടുതല്‍ കാലം ഭരിച്ച മുഖ്യമന്ത്രി ?

 Ans: സി.അച്ച്ചുതമേനോന്‍

 

81. ഏറ്റവും കൂടുതല്‍ തവണ കേരളത്തില്‍ മുഖ്യമന്ത്രിയായിരുന്നത് ?

Ans: കെ.കരുണാകരന്‍ (4 തവണ)

 

82. കേരള ഗാന്ധി എന്നറിയപ്പെടുന്നത് ?

Ans: കെ.കേളപ്പന്‍

 

83. ഡല്‍ഹി ഗാന്ധി എന്നറിയപ്പെടുന്നത് ?

Ans: സി. കൃഷ്ണന്‍ നായര്‍

 

84. വേദരാണ്യംഗാന്ധി എന്നറിയപ്പെടുന്നത് ?

Ans: സി.രാജാഗോപാലാചാരി

 

85. ബിഹാര്‍ ഗാന്ധി എന്നറിയപ്പെടുന്നത് ?

Ans: ഡോ.രാജേന്ദ്രപ്രസാദ്

 

86. എവറസ്റ്റ് കീഴടക്കിയ ആദ്യ വനിത ?

Ans: ജങ്കോ താബേ

 

87. ഹിമാലയത്തിന്‍റെ ഏറ്റവും വടക്കേ അറ്റത്തുള്ള നിര ഏത് ?

Ans: ഹിമാദ്രി (ഗ്രേറ്റ്‌ ഹിമാലയം)

 

88. സുഖവാസകേന്ദ്രങ്ങള്‍ക്കു പ്രസിദ്ധമായ ഹിമാലയന്‍ നിര ഏത് ?

Ans: ഹിമാചല്‍ (ലെസര്‍ ഹിമാലയം)

 

89. ഹിമാലയന്‍ നിരകളില്‍ ഏറ്റവും തെക്കായി സ്ഥിതിചെയ്യുന്നത് ?

Ans: സിവാലിക്ക് (ഔട്ടര്‍ ഹിമാലയം)

 

90. കടുപ്പം കുറഞ്ഞ പാറകളും ചെളിയുംകൊണ്ട് രൂപപ്പെട്ടിട്ടുള്ള പ്രദേശം?

Ans: സിവാലിക്ക്

 

91. ‘ഡൂണ്‍’ താഴ്വരകള്‍ കാണപ്പെടുന്നത് ഹിമാലയത്തിലെ ഏതു നിരകളില്‍?

Ans: സിവാലിക്ക്

 

92. ‘ഇന്ത്യയിലേക്കുള്ള പ്രവേശനകവാടം’ എന്നു ചരിത്രപരമായി അറിയപ്പെട്ട മലമ്പാത ഏത് ?

Ans: ഖൈബര്‍ ചുരം

 

93. പാക്കിസ്ഥാന്‍-അഫ്ഗാനിസ്ഥാന്‍ എന്നീ രാജ്യങ്ങളെ തമ്മില്‍ ബന്ധിപ്പിക്കുന്ന ചുരം

Ans: ഖൈബര്‍ ചുരം

 

94. ‘ഡെക്കാനിലേക്കുള്ള താക്കോല്‍’ എന്നറിയപ്പെടുന്ന മലമ്പാത ഏത് ?

Ans: അസിര്‍ഗര്‍ ചുരം

 

95. അസിര്‍ഗര്‍ ചുരം സ്ഥിതിചെയ്യുന്നതെവിടെ ?

Ans: സാത്പുര മലനിരകളില്‍  

 

96. ഇന്ത്യ, ചൈന, നേപ്പാള്‍ എന്നീ രാജ്യങ്ങളെ പരസ്പ്പരം ബന്ധിപ്പിക്കുന്ന ചുരം ഏത് ?

Ans: ലിപുലെഖ്

 

97. ലിപുലെഖ് ചുരം സ്ഥിതിചെയ്യുന്നതെവിടെ ?

Ans: ഉത്തരാഖണ്ഡ്

 

98. ഹിമാചല്‍പ്രദേശ്, ടിബറ്റ് എന്നീ ഭൂപ്രദേശങ്ങളെ ബന്ധിപ്പിക്കുന്ന ഹിമാലയന്‍

മലമ്പാത ഏത് ?

Ans: ഷിപ്കി ലാ

 

99. ഷിപ്കി ലാ ചുരം വഴി ഇന്ത്യയിലേക്ക് ഒഴുകിയെത്തുന്ന നദി ഏത് ?

Ans: സത് ലജ്

 

100. മലകളേയും പര്‍വതങ്ങളെയും കുറിച്ചുള്ള പഠനശാഖ ?

Ans: ഓറോളജി  

PSC Solved Questions of Excise Inspector and Police Sub Inspector

Share you're friends
--------------------------------------------
Join WhatsApp group
+918893088933
More PSC class

1. Father of Indian Archaeology :
Ans:  Alexander Cunningham.

2. Founder of Jainism?
Ans:  Vardhamana Mahavira

3. Ashtanga Marga is the Central theme of:
Ans:  Budhism

4. The first Jain Council was held at:
Ans:  Pataliputra

5. Famous rock cut Kailas Temple at Ellora was built by?
Ans:  Krishna I

6. The Italian traveler visited Vijaya Nagar during the reign of Devaraya I:?
Ans:  Nicolo Conti

7. The book “Budhacharitha” was written by ?
Ans:  Aswaghosha

8. Capital of Yadava Kingdom:
Ans:  Devagiri

9. The Sakae era began in :
Ans:  AD 78

10. Author of Rajatarangini?
Ans:  Kalhana.

11. The fist and only Muslim woman ruler who ever ruled Delhi was:?
Ans:  Sultana Razia

12. Fatawa-i-Jahandari is the work of :
Ans:  Zia-ud-din- Barani

13. Diwan-i-Ariz of the Delhi sultanate is :
Ans:  Head of the military department

14. Pantharpur was the religious reform movement among the :
Ans:  Marathas.

15. William Hawkins visited Mughal court during the time of :
Ans:  Jahangir

16. Fatehpur Sikri was founded by Akbar to commemorate his victory over:
Ans:  Gujrat

17. The Mughal ruler known as ‘mixture of opposites’:
Ans:  Muhammad bin Tughluq

18. The Mughal emperor known as “Prince of Builders”?
Ans:  Shajahan

19. Khalsa, a militant force of the Sikhs was organized by :
Ans:  Guru Govind Singh

20. John Shore, Governor General of British India introduced:
Ans:  Non-intervention policy

21. Sathi was declared illegal during the Governor-Generalship of :
Ans:  Lord William Bentick

22. The Govt.of India Act 1919 was based on :
Ans:  Montague Chelmsford Report

23. Satya Sodhak Samaj was founded by :
Ans:  Jyoti Babhule

24. Azad Hind Fauj was organized by:
Ans:  Subhash Chandra Bose

25. Who said “Go back to the Vedas”?
Ans:  Swami Dayananda Saraswathy.

26. Amartya Sen is the first Asian who got Nobel prize in :
Ans:  Economics

27. The community farm started by Mahatma Gandhi near Johannesburg was:
Ans:  Tolstoy farm

28. The Indian Prime Minister associated with the creation of Bangladesh was:
Ans:  Indira Gandhi

29. The first Indian who became Miss world:
Ans:  Rita Faria

30. The capital of second Chera empire:
Ans:  Thiruvanchikulam

31. The capital of Venad:
Ans:  Kollam

32. The ship in which Vascodagama came to Kerala :
Ans:  Saint Gabriel

33. Blue water policy is associated with :
Ans:  De-Almeda

34. The battle of Plassey was fought between:
Ans:  Siraj-ud daula and Robert Clive

35. The ruler who issued Royal proclamation abolishing slavery in Travancore:
Ans:  Rani Gauri Lekshmi Bai

36. Whose reign is considered as the golden age of modern Travancore?
Ans:  Swati Tirunal

37. First Diwan of cochin was:
Ans:  Col.Munroe

38. High court of Cochin was established during the Diwanship of :
Ans:  Sir.shanmugham Chetti

39. Travancore-Cochin state was formed in :
Ans:  1949 July 1

40. People’s Planning Campaign in Kerala was inaugurated :
Ans:  August 17, 1996

41. The running of fan makes us comfortable during Summer because it :
Ans:  Increases the rate of evaporation of perspiration.

42. Heat energy from the Sun reaches the earth by :
Ans:  Radiation

43. Temperature of an electric heater becomes constant after sometime because:
Ans:  Rate of heat generation becomes equal to the rate of heat lost to the atmosphere.

44. When current flows through a metallic conductor, heat is produced, known as :
Ans:  Joule’s effect

45. Helium was discovered by :
Ans:  Ramsay

46. Which one of the following elements is not detected by Lassaignes test?

(a) Oxygen

(b) Sulphur

(c) Nitrogen

(d) Chlorine.

Ans:  Oxygen

47. The credit of discovery of Hydrogen goes to:
Ans:  Henry Cavendish

48. Which of the following is added to LPG to detect its leakage?

(a) Methane

(b) Mercapton

(c) Mercury

(d) Pentane.

Ans:  Mercapton

49. Which gas, on coming in contact with blood forms carboxy hemoglobin?
Ans:  Carbon Monoxide

50. The smallest unit of an element which takes part in a chemical reaction:
Ans:  Atom

51. Movement of plants towards light is known as :
Ans:  Phototropism

52. Cellular structure associated with intracellular digestion is :
Ans:  Lysosome

53. Which is the smallest gland in the body ?
Ans:  Pitutary

54. Genes are located on :
Ans:  Chromosomes

55. Which of the following animal is unicellular?

(a) Earthworm

(b) Starfish

(c) Amoeba

(d) Sponge

Ans:  Amoeba

 

56. Sonipat is famous for:
Ans:  Cycle Industry

57. The general ‘trend of isotherms’ on the Globe is in:
Ans:  East West

58. Plate Tectonics is the study of :
Ans:  Rock structures involved in earth movement.

59. Asteroids are:
Ans:  Minor planets revolving the sun between the orbits of Mars and Jupiter.

60. The first secretary general of U.N.O.(United Nations Organisation) who got Nobel Prize:
Ans:  Dag Hammer Shold

61. The winner of the French Open Tennis Tournament of 2007?
Ans:  Rafel Nadal

62. Nathula pass is in :
Ans:  Sikkim

63. Father of Co-operative movement?
Ans:  Robert Oven

64. The newly joined member of UNO?
Ans:  Montenegro

65. Computer was first invented by:
Ans:  Charles Babbage

66. The date on which Indian States implemented Value Added Tax(VAT):
Ans:  01-04-2005

67. The objective of Consumer Protection Act is :
Ans:  Restrict unfair trade practices and adulteration.

68. Normal tenure of a member in Rajya Sabha is :
Ans:  6 years

69. Residuary powers means those powers which are:
Ans:  Retained by the Centre or the State for themselves after division of powers between the Centre and the United States in a federation.

70. The Mac-Mohan line is the line that demarcates the boundary between:
Ans:  India, Burma and China

71. They —– that house when I was here last year.
Ans:  were building

72. I wish I— for the job.
Ans:  had applied

73. The manager asked the clerk to return all the documents ——- his possession.
Ans:  in

74. The minister appealed ——- the people to help the flood victims.
Ans:  To

 

75. Let’s start the work, ——-?
Ans:  Shall we

 

76. The students in the last benches complained that they could not —— what the teacher was saying.
Ans:  make out

77. Long before the chief guest came, the students——–?
Ans:  had assembled

78. Which of the following words does not belong to the group?
(Adventurous,  Ambitious,  Auspicious,  Affectionate)

Ans:  Auspicious

79. I have to blame—— for this failure.
Ans:  myself

80. Had he been careful, the accident ———?
Ans:  would not have happened.

81. Ever since they got married, they —— here.
Ans:  have been living

82. The news surprised everyone. (Change into Passive Voice).
Ans:  Everyone was surprised by the news.

83. The nearest in meaning of the word “compliment”.

(a) Gift

(b) prize

(c) agreement

(d) praise

Ans:  Praise

84. The opposite of the word “acquit”:
Ans:  Convict

85. The president——- the youth to follow the teachings of Mahatma Gandhi.
Ans:  called upon

86. ——- I got some tea for you ?
Ans:  Shall

87. The meaning of the phrase “alma mater “.
Ans:  mother institution

88. She said “ My husband has just been promoted”.(Change into indirect speech)
Ans:  She said that her husband had just been promoted.

89. When I first met him, he —— in a hotel.
Ans:  was working

90. He hardly ever leaves the village,——-?
Ans:  does he.

91. The wall has been disfigured.(Change into active voice)
Ans:  Someone has disfigured the wall.

92. Vinod will get a fist class. He is hardworking. (Combine using so….that).
Ans:  Vinod is so hardworking that he will get a first class.

93. The meeting was held in camera. (The meaning of the phrase in bold).
Ans:  in private

94. You have to account —– the delay.
Ans:  for

95. The management has decided to suspend the striking employees.(Begin with it)
Ans:  It has been decided to suspend the striking employees.

96. The approximate meaning of “spill the beans” is :
Ans:  to reveal secret information

97. His explanations cut no ice with the police. (Approximate meaning of the idiom in bold)
Ans:  to have little effect

98. The word which is nearest in meaning to the word illustrious:
Ans:  famous

99. Nehru was not only a politician —– a great writer.
Ans:  but also

100. The thief ran away from the crowd, ———he should be attacked.
Ans:  lest.

Monday, 16 April 2018

Constitution questions 2

Constitution

1. In which year Parliament passed Indian Post office Amendment bill?
1986

2. According to Article 79 of the Constitution of India, the Parliament consists of?
President of India, Rajya Sabha and Lok Sabha

3. The Fundamental Right deleted from the  Constitution of India?
Right to Property

4. The Constitution describes India as a?
Union of States

5. Article 40 of the Indian Constitution was related to?
Organising Village Panchayath

6. Article 51A of the Indian Constitution was related to?
Fundamental Duties

7. The Chairman of the Constituent Assembly of India?
Dr. Rajendra Prasad

8. The joint session of both Houses of Parliament is presided over by?
The Speaker of Lok Sabha

9. Part IV A of the Indian Constitution deals with?
Fundamental Duties

10. The year in which Panchayath Raj was introduced in India?
1959

11. The members of Rajya Sabha are elected by the?
Members of State legislative  Assemblies

12. The Chairman of the State Public Service Commission is appointed by?
Governor

13. The age of retirement of the Judges of the High Court is?
62 years

14. According to the Constitution of India,who certifies whether a particular    bill is a money bill or not?
Loksabha Speaker

15. The Comptroller and Auditor General of India is appointed  by?
The President of India

16. The 74th Amendment of the Indian Constitution deals with?
Municipal Bodies

17. The Right to Information Act was passed in India in the Year?
2005

18.  Money Bill is first introduced in?
Lok Sabha

19. Who was the first speaker of Indian Parliament?
G.V. Mavalankar

20. The National Commission for women in India was formed in the Year? 
1992

21. The National Human Rights Commission of India was formed in the Year?
1993

22. Status of Union Public Service Commission is?
Constitutional         

23. The Constitution of India was adopted by the Constitutional Assembly on?
26 November 1949

24. The Indian Constitution came into force on?
1950 January 26

25. In India, the voting age was reduced to 18 in the Year?
1989

26. Part lll of the Indian Constitution deals with?
Fundamental Rights

27. The 86th Amendment of the  Indian Constitution deals with?
Right to Education

28. "People's Plan" was related to which person?
M.N.Roy

29. Who is the final authority to expand the meaning of the Constitution?
President

30. The retirement age of Supreme Court Judges in India is?
65 years

31. Article 368 of the Indian Constitution was related to?
Constitutional Amendment

32. Who has the power to dissolve the Lok Sabha?
President

33. Which is known as the Heart and Soul of the Indian Constitution?
Right to Constitutional Remedy

34. The 73rd Amendment of the Indian Constitution deals with?
Panchayath Raj Institutions

35. The 92th Constitutional Amendment Bill deals with?
Amending of 8th Schedule

36. The Chief Spokesman of the  Government in Indian Parliament?
Prime Minister

37. National Knowledge Commission was constituted on?
13 June 2005

38. The Chairman of the UPSC is appointed by the?
President

39.How many members can be nominated to Lok Sabha by President?
Two

40. The 42nd Amendment extended the term of the Lok  Sabha to?
6 years                     

41.Father of Panchayath Raj in India?
Balwant Rai Mehta

42. Right to Information Act came into force on?
12th October 2005

43.. Article 21 A of the Indian Constitution was related to?
Right to Elementary Education

44. Article 14 of Indian Constitution deals with
Equality Before Law

45. Article 17 of Indian Constitution deals with
Abolition of Untouchability

46. Article 21 A of Indian Constitution deals with
Right to Elementary Education

47. Article 24 of Indian Constitution deals with
Prohibits Employment of Children Below 14 Years of Age

48. Article 32 of Indian Constitution deals with
Right to Constitutional Remedies

49. Article 44 of Indian Constitution deals with
Uniform Civil Code for the Citizens

50. Article 48 of Indian Constitution deals with
Organisation of Agriculture and Animal Husbandry                     

Wednesday, 4 April 2018

Information and technology Questions and answers

1. In which category does 'youku.com' belongs?

Ans: Video site

2. Expand EDGE:

Ans: Enhanced Data rate for GSM Evolution

3. DIASPORA is a nonprofit, user owned, distributed ____?

Ans: Social Network

4. 13.Eka is a _____?

Ans: Supercomputer

5. Expand FOSS:

Ans: Free and Open Source Software

6. Western Indian Products' is Commonly Known as?

Ans: Wipro

7. Expand VICTERS:

Ans: Virtual Classroom Technology On EDUSAT For Students

8. Expand W3C:

Ans: World Wide Web Consorsium

9. Name the Open Source Software KSEB Uses For Billing?

Ans: Oruma

10. 'Stored Program Concept' postulated by:

Ans: John Von Neumann

11. Founder of the social networking website 'Facebook':

Ans: Mark Elliot Zuckerberg

12. The main route that data travels over the internet is called:

Ans: Internet backbone

13. An IT term refers to allowing someone to open web pages and see web sites on the internet.

Ans: Web Surfing

14. An Internet protocol that allows quick file transmission to remote computers is known as:

Ans: FTP

15. The device/software that protects all computers in the network from many attacks is called:

Ans: Firewall

16. Free telephone style conversations to travel over the internet to virtually anywhere in the world is known as:

Ans: Internet Telephony

17. What is the full form of USB?

Ans: Universal Serial Bus

18. Who invented computer mouse?

Ans: Douglas Engelbart

19. Who invented QWERTY type Keyboard?

Ans: Christopher Sholes

20. Who invented Compact Disc (CD)?

Ans: James Russell

21. Who is known as the Father of Internet?

Ans: Vint Cerf

22. Who invented Integrated Circuit (IC) chips?

Ans: Jack Kilby and Robert Noyce

23. What is the full form of PDF?

Ans: Portable Document Format

24. In cyber law terminology 'DoS' me:

Ans: Denial of Service

25. What is meant by liveware?

Ans: People who work with the computer

IT PSC QUESTIONS AND ANSWERS

Special Rank Rare PSC Questions Tech zone PSC Join free WhatsApp updates +918893088933 YouTube.com/ Tech Zone PSC

Special Rank Rare PSC Questions Tech zone PSC Join free WhatsApp updates +918893088933 YouTube.com/ Tech Zone PSC 1. With which does t...